Terhesség

Hogyan lett gyerekem?

Kívül is, belül is minden a helyére került - így lehetne összefoglalni Edináék sikertörténetét. Ők nem meddőségi klinikákon, hanem egy ősi gyógymód korszerű változatában és egy mind divatosabbá váló pszichoterápiás módszerben találtak segítséget.
2011. Május 07.

Névjegy:

Sziráki Edina (36) gyógytornász

Kedvenc fűszernövény: bazsalikom

Hobbi: más kultúrák, ízek, színek; mozgás, minden, ami víz

Férje: dr. Postásy Csaba (57) atomfizikus, üzletvezető

Kedvenc film: Ponyvaregény

Hobbi: írás, sakk, úszás

Kisfiúk: Postásy Marcell (3 hónapos)

– Hét év után, 2005-ben fogalmazódott meg bennünk a „ha jön a baba, várjuk szeretettel” gondolat, azóta nem védekeztünk. De nem jött. 2007 májusában házasodtunk össze, és ekkor kezdett igazán aggasztani, hogy talán nem lesz közös gyerekünk. (A páromnak már van egy 17 éves nagyfia, Gergő, aki velünk él.) Mégis, mi vezetett meglepetésszerűen a babához? Innen nézve egyértelmű az összefüggés: fel kellett oldanom a fizikai és lelki gátjaimat ahhoz, hogy életet adhassak.

Betegeimnél évek óta láthattam, mikre képes a manuálterápia, az élő testszobrászat – ahogy azt az orvosom nevezi. Már korábban is olvastam, hallottam olyan tanulmányokról, melyek szerint bizonyítottan elősegíti a fogamzást, így eldöntöttem, hogy kipróbálom. Elmentem, és megtapasztalhattam a „száz százalékig helyén van mindenem” érzést. Hihetetlen élmény volt ezt az új testérzést szakemberként is átélni. Másképp állt a hasam, a lábam tengelye és a lábfejem is. Pár héttel később pedig „bekapcsoltak” az izmok, még a gátizmaim is jobban működtek, hatékonyabbá vált minden célzott torna. Én addig azt hittem, az enyhe gerincferdülést kivéve alapvetően jól vagyok összerakva. Persze voltak síelős nagy eséseim, jégen koribaleset, fenékre esés, meg néha kattogott a csípőm, térdem; de nem gondoltam volna, hogy ennyit változhatok.

– Hogyan jutottál el a felismerésig, hogy nem csak fizikailag lehetnek benned gátak?

– 2009 augusztusában egy „véletlen” folytán jutottam el életem első Hellinger-féle családállítására. Kételkedve figyeltem a számomra először roppant furcsa jeleneteket, de már ott megfogalmazódott bennem, hogy ez nem más, mint egyfajta lelki manuálterápia. Tudtam, hogy lesz folytatása. Októberben, majd novemberben a saját állításaim során tapasztalhattam, hogy bizonyos családi kötelékek hatása miatt nem a saját életemet élem, hanem inkább másokat szeretnék megmenteni. Ennek hatására bennem is változások mentek végbe, ami akkor még nem is tudatosult bennem. Végül az fogalmazódott meg, hogy induljak el a saját utamon – furcsa érzés volt. Ekkor nagyon érdekes, energikus időszak kezdődött az életemben.

– Mikor vetted észre, hogy babát vársz?

– Tavaly márciusban elmaradt az addig mindig rendszeres vérzés. Egy ideig persze vártam, abban a sok szempontból nehéz időszakban mindenre gondoltunk, csak arra nem, hogy pont akkor toppan be a Pici – és a tesztek sem mutattak egyértelműen két csíkot. Végül vérvételből derült ki, hogy új élet költözött a pocakomba. Egyébként az eredményre várva már majdnem biztos voltam abban, hogy pozitív lesz a teszt – talán nehéz elhinni, de aznap hajnalban megéreztem, amikor elkezdett dobogni a kisbabám szíve. Leírhatatlan pillanat, lélegzetelállító másodpercek voltak. Éreztem és tudtam egyszerre, hogy valóban elindult egy kis élet, amely teljes egészében a részemmé vált – később, az ultrahangvizsgálatkor alig tudtam betelni a lüktető kis Babszem látványával. És persze nem vártam, hazafelé beugrottam a párom munkahelyére, hogy megmutassam a felvételt. Minden addigi nehézségünk feledésbe merült, mihelyt megbizonyosodtunk a csodáról!

– Aztán begyorsultak a dolgok.

– Ahogy mondod. Talán azért is voltam olyan aktív a várandósság alatt, mert bizonyítani akartam. De olyan természetesen telt ez az időszak, minden leletem jó lett, a kezdeti álomkórtól eltekintve nem tört rám sem hányinger, sem rosszullét, legfeljebb olykor a lábam dagadt meg. Egészen a 35. hétig dolgoztam, szaladgáltam, utána terveztem a pihenőt, a rákészülést. Nemcsak a fogamzás volt meglepetésszerű, hanem a szülés megindulása is teljesen váratlanul ért. Október 27-én még az utolsó órámat tartottam a suliban, meg persze a pácienseket fogadtam a magánrendelőben estig. Tizenegy körül már furán éreztem magam, majd végül hajnali fél négykor taxiba ültünk, egy óra múlva pedig már a szülőágyon találtam magam, orvosom és szülésznőm szerencsére – ezúton is hálásan köszönöm nekik – beérkeztek, majd reggel 7-kor kibújt Marcell. Igaz, öt héttel korábban, de 9/10-es Apgarral, 2650 grammal született, olyan formásan aranyos kis Bogyó volt. Utána viszont nem alakult jól a gyarapodása, és nemrég derült csak ki, hogy feltehetőleg vírusfertőzés indíthatta be a szülést idő előtt. Legközelebb igyekszem időben összepakolni, hiszen úgy tűnik, igaz: az utolsó hetekben tényleg bármikor jöhet a baba!

A szülés óta voltál már manuálterápián?

Hogyan lett gyerekem?

– Igen, már alig vártam. Bár könnyű szülés volt, mégiscsak megváltozott sok minden – és a babázás bizony még nálam is okozott némi derék- és hátfájást. Mégis az zavart leginkább, hogy fájt a nyakam, mintha „elaludtam” volna. Hihetetlen, de egy kezelés is elég volt ahhoz, hogy mindezt rendbe tegye, a tartásom is sokkal jobb lett! Néhány egyszerű gyakorlattal, nyújtással, meg persze a helyes szoptatási helyzetekkel azóta se okoz gondot, és a babázós mindennapok is lendületesebbek.

FORDULÓPONTOK

2009. szeptember: manuálterápia, melynek során helyükre kerültek a rossz tartásban rögzült csontok, ízületek, majd az addig passzív izmok új éltre keltésével Edina javíthatta medencéje vér- és energiaáramlását, biztosítva így a belső szervek, így a petevezetékek és a méhe kedvezőbb működését.

2009. október–november: a két családállítás segített abban, hogy lelkileg is befogadóbbá, szabadabbá váljon.

Mi az a manuálterápia?

Hagyományos értelemben a kézzel végzett gyógyító beavatkozások, speciális műfogások rendszere, mely hosszú évszázadokon át a népi gyógyászat, a csontkovácsok eszköztárába tartozott. Ma már persze jóval több, mint csontkovácsolás: tudományos alapokon nyugvó, kézi diagnosztikai és kezelési módszer, amit kizárólag megfelelően képzett szakember, hazánkban orvos vagy gyógytornász végezhet.

A mozgásszegény életmód, a rossz testtartás, a sok ücsörgés, a csontrendszer helytelen terhelése, különféle sérülések miatt „berozsdásodnak”, fájdalmassá válnak a mozgás- és tartószerveink, ráadásul ez kihat más belső szervek működésére is.

A manuálterápia abban segít a babára vágyóknak, hogy oldja egyrészt a régebbi esések, balesetek, túlterhelés miatt nem megfelelő helyzetbe kényszerült csontok, csigolyák ízületi és izomblokkjait, másrészt megszünteti az összenövéseket is egy speciális technikával (Wurn®- módszer).

A legújabb cikkek és kutatások azt is alátámasztják, hogy a terápia lombikbébi-eljárásnál is segíthet az embrió megtapadásban.

De ugyanígy hasznos várandósság idején is, hiszen gyógyszermentesen lehet kezelni a megváltozott testtartásból adódó gerincfájdalmakat, majd szülés után, körülbelül a harmadik hónapban segít a helyreállításban is.

Szakértő: dr. Zsiska Beáta reumatológus szakorvos, manuálterapeuta és holisztikus orvos

És mi fán terem a családállítás?

Bert Hellinger német teológus, filozófus a nyolcvanas évek végén dolgozta ki megfigyeléseken alapuló, úgymond rövid pszichoterápiás módszerét. Abból indul ki, hogy a család olyan hihetetlenül erős rendszer, melyen belül nemzedékekre visszamenőleg, tudat alatt működnek és hatnak az egyes tagokat összekötő, pókhálószerű, pozitív vagy negatív kötelékek. Hellinger több éven keresztül dolgozott misszionáriusként Dél-Afrikában, ahol a zulu törzs tagjainak problémamegoldását figyelve dolgozta ki módszerét. A zuluk bármilyen betegség, baj, összetűzés esetén összehívták a klánt, és közös erővel emelkedtek felül a problémán. Hellinger tapasztalatai, megfigyelései alapján a családállítás módszere a mai napig fejlődik. Így zajlik: összegyűlik tíz-tizenkét egymásnak ismeretlen ember, majd aki állítani szeretne, elmondja a problémáját. Ezt követően felállítják a családot, melynek tagjait az állító választja ki a csoportból. Ők személyesítik meg a tagokat, és persze az állítót is. A szereplők nem „eljátsszák”, hanem megjelenő érzetek, mozgások segítségével (többnyire szavak nélkül) képviselik az állító családját. Az élmény nagyon intenzív érzéseket hoz felszínre, és olyan dolgok válnak láthatóvá és érthetővé, melyek addig rejtve maradtak. A terapeuta figyelemmel kíséri az állítást, mely általában húsz-harminc percig tart. Rövid oldó mondatokat ad a képviselők szájába, és ezzel új impulzus éri a családi rendszert, amely elindul a változás, a gyógyulás útján.

Gyakori, hogy amikor a párnak nem fogan gyereke, akkor az apa oldalán kell keresni a gátló tényezőt. Ha viszont megfogan, de az anya nem tudja megtartani, akkor a nő az, aki nem érzi magát biztonságban, öntudatlanul gátolja terhességét. Ilyenkor olyan fájdalmas történet állhat a háttérben, mint például saját vagy édesanyja abortusza, esetleg a testvér elvesztése, vagy valamilyen gyerekvállalással kapcsolatos trauma a családi rendszerben. Ha ez még a jelenben is tudat alatti akadályt képez, az illető nem meri vállalni a terhességet, nehogy újra megtörténjen a tragédia.

Szakértő: Góra Edina természetgyógyász, családállító

www.lelekkapu.hu

Bővebben az interneten

A Hellinger-féle családállításról:

www.hellingerintezet.hu

www.angstermaria.hu

Manuálterápia:

www.manualismedicina.hu

www.manualterapia.hu

www.ormosdoktor.hu

Forrás: Kismama magazin