Terhesség

Hőségben

Persze a hőmérő higanyszála ritkán állapodik meg a kellemes melegnél. Nagy hőségben néha még a bőrünkből is kibújnánk.
2007. Szeptember 06.

Hogy érzi magát a kismama?

Hogy érzi magát a pocaklakó?

Hűsítő tippek

Hogy érzi magát a kismama?

Várandósan a keringési rendszerünk is “csúcsra jár”: több mint egy literrel több vér áramlik testünkben, és ez a munka 0,5 Celsius-fokkal emeli meg a testhőmérsékletet. Ezt viszont a téli kismamák élvezik, közel sem fáznak annyira, mint általában. Nyáron a szervezet saját hűtőrendszere igyekszik fenntartani az ideális testhőt. Fokozott verejtékezéssel hűti a testet, a vérkeringés pedig lelassul, hogy ne kerüljön még több friss, meleg vér a bőr alatti véredényekbe. Az anyagcsere elsősorban a magzat ellátására összpontosít, egyébként takarékra kapcsol. A kismamának nincs étvágya, a szervezet így tudja csökkenteni az emésztéshez szükséges energiát. Szerencsére néhány hűvösebb nap elegendő a felüdüléshez és a korábbi teljesítőképesség visszanyeréséhez.

Hogy érzi magát a pocaklakó?

A huszadik héttől kezdve a magzat szeme nyitva van, pupillája szűkül a fény hatására, tágul a sötétségben. A méhben sincs mindig egyformán teljes sötétség! Ha a nap az anya fedetlen hasát süti, nagyjából olyan fény van odabent, mint egy narancssárga-piros függönnyel árnyékolt szobában. Éppen elegendő ahhoz, hogy a magzat észrevegye köldökzsinórját vagy kalimpáló lábikóját. A fényre eltérően reagálnak a kicsik: egyesek felélénkülnek, kíváncsian nézelődnek, míg mások összeszorítják a szemüket. Míg a mama szenved a hőségtől, a “babaszobában” jól működik a klímaberendezés: a méhen belül egyenletes, a kinti hőmérséklettől független meleg van. Ha a kismama ledől, és felpolcolja lábát, amikor fáradtnak érzi magát, a magzat számára is a legjobbat teszi. Ebben a testhelyzetben ideális a méhlepény vérellátása, így a pocaklakó akkor sem nélkülöz, amikor anyukája éppen semmit sem bír enni a melegben.

Hűsítő tippek

-A hőségben kitágulnak a vérerek, elernyednek az izmok. Különösen az alsó végtagokban reked meg a vér és a víz. A dagadt lábfejeket emeljük fel, hogy segítsük a vér visszafolyását. Tegyünk hideg borogatást a lábszárra: egy liter jéghideg vízhez adjunk egy evőkanál gyümölcsecetet vagy öt csepp ciprusolajat. Két kis kéztörlőt mártsunk vízbe, majd csavarjuk ki és tekerjük a fájós részre. Valahányszor melegnek érezzük, cseréljük a borogatást.

– Engedjünk a fürdőkádba térdmagasságig hideg vizet, és dobjunk bele két marék jégkockát. Gyalogoljunk benne fel-alá, amíg jólesik!

– Napközben dörzsöljük át halántékunkat, tarkónkat, szegycsontunkat illatos jégkockákkal. (A jégkockatartót töltsük fel vízzel, cseppentsünk bele egy-egy csepp menta-, levendula- vagy citromolajat, és hűtsük be. Kis termoszban munkahelyünkre is magunkkal vihetjük.)

– Masszírozzuk gyengéden mutatóujjunkkal a szemöldök közepén található akupunktúrás pontot fél percig, majd folytassuk a másik szemöldökkel.

Éjjelre:

– Hűtsük összehajtogatott lepedőnket a mélyhűtőben negyedóra hosszat! Terítsük az ágyra, feküdjünk bele, és gyorsan aludjunk el, amíg fel nem melegszik.

– Akasszunk vizes lepedőt a nyitott ablak elé – némileg ez is hűsíti a levegőt.

Forrás: Kismama magazin