Terhesség

Íme a legújabb névadási trendek! – Így válassz!

Minden gyerek igazi egyéniség - ezért hát a neve is legyen olyan, amilyen senki másnak nincs! - véli egyre több szülő.
2012. Január 12.

Te sem tudsz még dönteni?

Használd utónévtárunkat, katt!A névadással foglalkozó szakértők pedig azt jósolják, ez a tendencia csak erősödni fog jövőre is, itthon éppúgy, mint külföldön. Persze a példát a hírességek gyerekeiről vesszük – ők aztán kicsit sem titkolt versenyt folytatnak azért, hogy minél jobban meghökkentsék a világot választásukkal. Emlékszel, hogy Sebestyén Balázs milyen boldogan újságolta, azért választotta a Benett nevet a fiának, mert rajta kívül csak három másik magyar ember viseli ezt a nevet. Az üzenet nyilvánvaló: az igazán jó név ritka. A leggyorsabban az angolszász területeken tudják követni a divatot, ahol semmiféle korlátozás nem áll a szülők útjában, így akármilyen nevet adhatnak gyerekeiknek. Így lett Victoria Beckham lányának a neve Seven (Hét), és Kate Hudson fia Bingham.

Persze ahol semmilyen korlát nincs, ott is kialakul előbb-utóbb valamilyen divathullám. Most épp a melléknevek hódítanak teret, hívja fel a figyelmet az új divatra a Nameberry.com nevű, névadással foglalkozó internetes oldal. Szerintük a jövő év slágerei közé fog tartozni a Happy (Boldog), Noble (Nemes), Loving (Kedves), Golden (Arany), az angol királyi esküvő népszerűsége miatt pedig a Royal (Királyi), már csak azért is, mert az új irányzatot a sztárok is erősítik. Adam Sandler lányát Sunnynak (Napos) hívják, Meg Ryan pedig a True (Igaz) névre keresztelte a babáját.

Cuki kislányok

– Magyarországon persze kicsit más a helyzet, nálunk ugyanis egy még furcsább irányzat, a becézés erősödött fel az utóbbi években – állítja Raátz Judit nyelvész. – Valószínű, hogy a kislányoknak járó becézést, kedveskedést akarják azokkal az egyre népszerűbb és gyakoribb nevekkel is kifejezni, mint a Lüszi, Tinka, Heni, Holli, Móni, Tündi, Zelka, Mirka, Titti, Lulu, Lilu, Ziza, Veca, Nóri, Borcsa. De ide sorolható az is, hogy egyre többször kérik a kettős női név különböző formáit: Annadóra, Annaróza, Annamira, Emmaróza.Persze ennek is van sztárkövetője. Kasuba L. Szilárd Virág Napsugárnak nevezte el a lányát, Jamie Oliver pedig mindhárom kislányának mesebeli nevet adott: a Poppy Honey (Mák Méz), Daisy Boo (Százszorszép Hess), Petal Blossom Rainbow (Rügyező Szivárvány Szirom).

Erős fiúk

Fiúk esetében azonban épp ellenkező tendencia érvényesül. Náluk még mindig erős a hagyomány és az igény, hogy a fiú vigye tovább az apja nevét. Így lett Schobert Norbert első fia szintén Norbika, míg a hazafias vonulatot követve a második a régies Zalán nevet kapta. Ez Magyarországon teljesen tipikus választás, ha fiúkról van szó.

– A fiúnevek esetében egyre gyakoribbak a régi magyar nevek, mint a Bolyk, Tegze, Devecser, Zsubor – mutat rá a szakértő -, és egyre népszerűbbek az olasz alakváltozatú nevek. A szülőket a magyar helyesírás se tartja vissza, így folyamatosan növekszik a Marcselló, Robertó, Federíkó, Leonárdó, Eduárdó, Romárió nevű gyerekek száma.

Ha azonban igazán trendi akarsz lenni, akkor nézd meg, mit választanak a külföldi sztárok, náluk ugyanis a macsó nevek tarolnak: Alicia Silverstone Bear Blunak, azaz Kék Medvének nevezte el gyermekét, és Medve Haver lett (Buddy Bear) lett Jamie Oliver várva várt fiának a neve is. De Mike Myers döbbenetes választása, a Spike (Tüske) is ezt az irányzatot erősíti.

Hogyan lehetsz most egyedi?

Bizarr módon, ha olyan nevet akarsz adni a gyerekednek, amely nem köszön vissza minden sarkon, a legjobban akkor jársz, ha a nagymamád vagy az anyukád nevét adod neki. A sokáig egyeduralkodó Máriák, Erzsébetek, Katalinok ugyanis mára szinte teljesen eltűntek az óvodákból. Fiúk esetében pedig nézd meg, mi volt a nagypapa vagy a dédnagypapa neve. A Mihály, a János, az András kihalófélben lévő nevek, pedig érdemes feleleveníteni őket.