Terhesség

Influenza az első trimeszterben – sajnos tényleg veszélyes

A Semmelweis Egyetem elemzése szerint átlagosan 50 százalékkal lehet magasabb a fejlődési zavarok kialakulásának a kockázata, ha az anya az első trimeszterben influenzafertőzésen esik át.
2023. Február 28.
influenzás nő
(Kép forrása: Getty Images)

Átlagosan 50 százalékkal magasabb lehet a fejlődési zavarok kialakulásának kockázata azoknál a magzatoknál, akiknél az édesanya a várandósság első három hónapjában influenzafertőzésen esik át – állapították meg a Semmelweis Egyetem kutatói.

A leggyakoribb, nem genetikai eredetű rendellenességek között a velőcsőzáródási-problémák (nyitott gerinc és egyéb agyi fejlődési rendellenességek), az ajak- és szájpad hasadékok, illetve a veleszületett szívhibák szerepelnek, olvasható a Semmelweis Egyetem közleményében.

Az egyetem kutatói több mint tízezer magyar és nemzetközi tanulmányt néztek át, amelyek közül végül tizennégy, 1964 és 2022. novembere között publikált cikk adatait vetették össze. Összefoglaló elemzésük a világon elsőként fókuszál kizárólag az első trimeszterben lezajlott influenza szövődményeire. Az elemzést nemrég a Viruses című szaklapban publikálták.

Összesen 85 855 szülés adatait hasonlították össze, 20-45 éves korú nők esetében. Az eredmények alapján egy egészséges terhességhez képest a születési rendellenességek kockázata összességében 50 százalékkal (másfélszeresére) nőhet, ha az anya a terhesség első három hónapjában lesz influenzás.

Ezen belül átlagosan 148 százalékkal (2,48-szeresére) nőhet az úgynevezett velőcsőzáródási-problémák kialakulásának veszélye, aminek a jelentősége azért is kiemelkedő, mert ezek a genetikai abortuszok leggyakoribb okai közé tartoznak. Szintén 2,48-szeresére nőhet az ajak- és szájpad-hasadék kialakulásának kockázata is. A harmadik nagy csoport, a veleszületett szívhibák kockázata pedig átlagosan 63 százalékkal (1,63-szorosára) emelkedhet, ezen belül pedig az aorta-szűkület kialakulásának veszélye akár négyszeresére is növekedhet.

Az elemzett tanulmányok egy része arról is beszámolt, hogy a végtagfejlődési és szem-anomáliák kialakulásának kockázata is magasabb lehet.

Dr. Ács Nándor, a Semmelweis Egyetem Nőgyógyászati és Szülészeti Klinikájának igazgatója a megelőzés fontosságára hívta fel a figyelmet. „Az eredményeink azt mutatják, hogy az első trimeszteri influenzafertőzés súlyos szövődményekkel járhat, mert ez a legkritikusabb időszak a magzat fejlődésében. Ezért minden gyermeket tervező és már várandós nőnek javasoljuk az influenza elleni védőoltás beadatását.”

Az eddigi megfigyelések szerint nem maga a vírus, hanem az azzal járó láz vezethet komplikációkhoz. Ezért, ha valaki várandósan mégis megfertőződik, a szakemberek a lázcsillapítás fontosságát és a magzat rendszeres ultrahangos szűrését ajánlják. Korábbi kutatások rámutattak arra is, hogy folsav és vitaminok szedésével szintén megelőzhetők az anomáliák.