Terhesség

Kaphatok influenzaoltást, ha terhes vagyok?

Az egészség megőrzése mindig fontos, de amikor terhes leszel, még fontosabbá válik, hogy ne betegedj meg. Amikor pedig közeledik az influenza szezon, akkor fel szokott merülni a kérdés, hogy terhes kismamák kaphatnak-e oltást.
2021. Október 19.
Kaphatok influenzaoltást, ha terhes vagyok? (fotó: Getty Images)

Az influenza elleni védekezés leghatékonyabb módja az oltás. Persze mindig felmerül a kérdés: biztonságos-e terhesség alatt az oltás, kell-e aggódni a magzat fejlődése miatt?

“Az influenza elleni védőoltás bizonyítottan biztonságos a terhesség alatt” – mondta Dr. Harvey Karp, gyermekorvos a verywellfamily.com-nak.

Az influenza lázzal, köhögéssel, torokfájással jár. Sosem kellemes, de különösen nem az, ha az ember gyereket vár. Sőt, az átlagosnál súlyosabb szövődményekkel és következményekkel is járhat mind a kismama, mind a magzat számára. A szövődmények között találjuk a koraszülést, az alacsony születési súlyt, sőt akár halálos is lehet. Így az idősek és krónikus betegek mellett a várandósok is rizikócsoportot alkotnak. “Az influenza sokkal veszélyesebb lehet a terhes nőkre és a magzatra, mint a nem terhes nőkre” – jegyzi meg Dr. Karp. “Influenzaszezonban érdemes minden terhes kismamának a lehető legkorábban megkapnia az influenza elleni védőoltást.”

“Az influenza a terhesség alatt tüdőgyulladáshoz és súlyos szövődményekhez, például anyai halálhoz vagy koraszüléshez vezethet” – jegyzi meg Dr. Kim Langdon, szülész-nőgyógyász, aki több mint 19 éves klinikai tapasztalattal rendelkezik.

Az influenza ellen létezik védőoltás, az oltás pedig védi a kismamát és a magzatot is a súlyos szövődményektől. Az influenza elleni oltás nem tartalmaz élő kórokozót, az anyában keletkező antitestek a méhlepényen keresztül a magzathoz is eljutnak, így őt is védik (nemcsak a terhesség alatt, hanem a megszületést követően is pár hónapig). Az influenza elleni védettséghez 14-21 napra van szükség oltás után.

Lehetséges, hogy a védőoltás beadását követően rövid ideig enyhe mellékhatások jelentkeznek. Ilyen lehet a fájdalom az oltás helyén, láz, hidegrázás, hányinger vagy fejfájás – sorolja Dr. Langdon, aki azt tanácsolja, hogy minden oltással kapcsolatos reakciót mondjuk el az orvosunknak.

Rendkívül ritka – de megemlítendő -, hogy az influenza elleni védőoltás beadását követően Guillain-Barré-szindróma (GBS) lépjen fel. A GBS idegkárosodást, izomgyengeséget és bénulást okoz, amely általában néhány hétig tart. Az influenza elleni védőoltás előnyei azonban felülmúlják ezt a kockázatot, sokkal kisebb valószínűsége van annak, hogy valakinél GBS lépjen fel, mint az, hogy elkapja az influenzát.