Terhesség

Karobos pászkatorta

Nem csak várandósan jut gyakran az eszünkbe: de jó is volna valami finom édesség! Az Angyalok Konyhája dietetikusa most egyszerű és mégis nagyon ízletes desszertet ajánl.
2011. Május 10.

Bár az édességek utáni sóvárgás természetes jelenség lehet, azért nem árt az óvatosság! Az élelmiszerboltok polcain glédában állnak a gyenge minőségű, magas kalóriatartalmú, értékes tápanyagokban szegény és mesterséges adalékanyagokkal telített desszertek. Jobban jársz, ha nem veszel és nem eszel ilyesmit, inkább magad készítette finomságban gondolkodj. Így egészséges, megbízható alapanyagokat használhatsz, és akár percek alatt ízlésednek, a szezonnak és szervezeted szükségleteinek megfelelő desszertet készíthetsz. Helyezd a hangsúlyt a mértékletességre (legfeljebb heti három alkalom, uzsonnaidőben) és a minőségre! Édesíts mézzel, növényi szirupokkal (juharszirup, agavészirup), gyümölcscukorral, barna cukorral, vagy ha energiaszegényebbet szeretnél, akkor nyírfacukorral vagy szteviával. Ha gyümölcsös édességet készítesz, elég a friss vagy aszalt gyümölcs szénhidráttartalma a kellemes íz eléréséhez, több édesítésre nincs is szükség. Kísérletezz a bioboltok polcain fellelhető kevésbé ismert lisztféleségekkel (hajdina-, rizs-, zab-, kukoricaliszt), illetve gabonapelyhekkel és gabonatejekkel. Ajánlott és gyorsan elkészíthető édességek a gabonatejből főzött pudingok, gyümölcszselék, házi aszalt gyümölcsös müzliszeletek, gabonakásák, gabonatejes gyümölcsturmixok, piskóták, palacsinták. Ha súlytöbblettel kezdted a terhességet, vagy cukorbetegség alakult ki nálad, kérd dietetikus tanácsát az édességekkel kapcsolatban!

Karobos pászkatorta

Hozzávalók nyolc személynek

10 darab tönkölypászkalap

10 deka darált dió

8 evőkanál barna cukor

1 púpozott evőkanál karobpor

1 deci szőlőmagolaj

0,5 deci rizstej

1 db citrom

1 db narancs

1,5 dl házi baracklekvár

A darált dióból, a barna cukorból, a reszelt narancs- és citromhéjból és kevés vízből közepes lángon, néhány perc alatt masszát főzünk. A pászkalapokat úgy rétegezzük egymásra, hogy az egyiket megkenjük ezzel a diópürével, a másikat lekvárral. Karoböntetet készítünk a tetejére: szőlőmagolajból, négy evőkanál barna cukorból, karobporból és rizstejből majonéz állagú krémet keverünk habverővel vagy botmixerrel. Érdemes néhány órát állni hagyni a hűtőben, hogy puhuljon a maceszlap.

Tápanyagtartalom egy adagban

Energia: 414 kcal

Fehérje: 6 gramm

Zsír: 14 gramm

Szénhidrát: 48 gramm

Forrás: Kismama magazin