Terhesség

Káros a korai köldökellátás!

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Szülészek és Nőgyógyászok Nemzetközi Szövetsége több éve ellenzi a korai köldökzsinór-ellátást. Ennek ellenére a szülészek többsége nem változtat a megszokott gyakorlaton.
2011. Augusztus 19.

Bár a természetben egyáltalán nem fordul elő a köldökzsinór elkötése, ez ma már általánosan elfogadott normának számít a szülészeteken. A köldökcsat késleltetett felhelyezését új, nem igazolt eljárásnak tartják.

A hiedelem egyik oka lehet, hogy a legtöbb fiziológia-tankönyv szerint a köldökzsinór vérkeringése akkor áll le, amikor rászorítják a köldökcsatot . De ez az állítás nem állja meg a helyét.

Dr. David Hutchon így érvel a British Medical Journal hasábjain:

„A még pulzáló köldökzsinór lezárását nem igazolja semmi. Azért nem változik a gyakorlat, mert figyelmen kívül hagyják a tényeket, győz a pragmatizmus, és ellentmondóak az útmutatások. Gyors szemléletváltásra lenne szükség, hogy megóvjuk a kisbabákat a fölösleges beavatkozástól!”

A Journal of Cellular and Molecular Medicine egy független vizsgálat eredményei alapján szintén a korai köldökellátás veszélyeire figyelmeztet:

„Több klinikai vizsgálat igazolja, hogy a késleltetett köldökzsinór-ellátás emeli az újszülött szervezetében keringő vér, így a hemoglobin mennyiségét is, ezzel megelőzhetjük a csecsemők vérszegénységét.Az is ismeretes, hogy a köldökvér értékes őssejteket: vérképző őssejteket, endotel-sejtelőanyagokat, mezenchimális őssejteket is tartalmaz, ez is indokolja a köldökcsat késleltetett felhelyezését.”

Káros láncreakció indulhat el!

Az amerikai kórházakban a köldökzsinórt a születés után harminc másodpercen belül elszorítják és elvágják. Ezt azzal indokolják, hogy így kisebb a veszélye annak, hogy súlyos vérveszteséget szenved az anya, és az újszülöttkori sárgaság is csökken. Ám az igazság az, hogy ez a gyakorlat káros lehet az újszülött egészségére.

Amikor megszületik a baba , az oxigén már nem a méhlepényen át jut a vérkeringésbe, hanem a tüdőn keresztül. Ahhoz, hogy ez a váltás megtörténjen, a tüdőknek előbb meg kell nyílniuk. Ebben a folyamatban nagy szerepe van a lepényből köldökzsinóron áramló vérnek.

A lepényi vér nélkül a csecsemő vérnyomása csökken, a tüdő nem tágul ki a szükséges mértékig, és ez egy tüdő- és agykárosodással járó láncreakciót indíthat el. A köldökzsinór azonnali elkötése alacsony vérnyomást, csökkent vértérfogatot és vérszegénységet okozhat, ami az értelmi fejlődés elmaradásához is vezethet.

Egyesek szerint bizonyos esetekben az autizmus kialakulását is összefüggésbe lehet hozni a korai köldökellátással.

Forrás itt.

Forrás: WHO