Terhesség

Kevesebb a fájdalomcsillapító, ha magad adagolod

Kutatók szerint, ha a nők a szülés alatt saját maguk irányíthatják epidurális érzéstelenítésüket, csökken az orvosi beavatkozás gyakorisága.
2011. Február 16.

A gerincközeli érzéstelenítést általában meghatározott hatóanyag-mennyiséggel adják, de előfordul, hogy a szülő nő maga irányíthatja egy gombbal az adagolást, vagyis szükség esetén extra adag érzéstelenítőt juttathat be magának. Az amerikai Society for Fetal Maternal Medicine San Franciscói konferenciáján közzétett vizsgálatból az derül ki, hogy az eszközt használó kismamák kevesebb érzéstelenítőt igényeltek, és esetükben kisebb volt a fogós szülések aránya. Nagy-Britanniában már a kórházak körülbelül egyötödében áll rendelkezésre ez a lehetőség. A brit szülő nők 40 százaléka részesül a vajúdás során epidurális érzéstelenítésben. Ennek az a hátránya, hogy gyakrabban van szükség eszközös szülésbefejezésre fogóval vagy vákuummal. A kaliforniai Long Beach Memorial Medical Center által 270 nő részvételével végzett kísérlet azt az eredményt hozta, hogy az önszabályozott érzéstelenítés során a páciens körülbelül 30 százalékkal kevesebb érzéstelenítőt használt, és az ebbe a csoportba tartozó szülő nők körében kevesebb eszközös szülésbefejezésre volt szükség. Dr. Elizabeth McGrady, a Glasgow-i Egyetem aneszteziológusa szerint az egyetlen oka annak, hogy a technika nem érhető el az összes kórházban, az új érzéstelenítő eszközök ára. A szakember úgy véli, már csak az a kérdés, hogy a viszonylag kis klinikai előny miatt megéri-e az új felszerelések és a személyzet képzésének költsége.

Babaszoba:

Szakértőnk, Kevesebb a fájdalomcsillapító, ha magad adagolod

dr. Boros Judit szülész nőgyógyász elmondta, hogy tudomása szerint Magyarországon még nem alkalmazzák ezt a technikát. A kismama epidurális terébe, a gerincvelőt körülvevő csatornába kanült vezetnek, és ezen keresztül adagolják a fájdalomcsillapítót. Ha a vajúdó nő a fájdalom visszatéréséről panaszkodik, újabb adagot kaphat. Vagyis a magyar gyakorlatban a gomb nyomogatását személyes kommunikáció helyettesíti, ami talán nem olyan nagy baj – véli szakértőnk.

Forrás: Medipress- babaszoba.hu