Terhesség

Kisokos a várandósvitamin kiválasztásához

A várandósság alatt és a szoptatás időszakában a női szervezet tápanyagigénye megváltozik. Íme az összetevők, amelyek pótlására figyelni kell. Érdemes komplex készítményt választani, mivel az egyes összetevők egymás hatását erősítik.
2021. Március 19.

A kismamavitaminok a nők táplálkozásának természetes kiegészítőivé váltak a gyermekvállalás előtti, a várandósság alatti és a szoptatási időszakban. A vitaminokból és ásványi anyagokból álló készítmények áldásos hatásait ma már senkinek sem kell bemutatni. Az ilyen táplálékkiegészítőkből egyre nagyobb a kínálat, és egyre nehezebb eligazodni a különböző összetételek útvesztőjében. Felelősséggel csak akkor lehet választani, ha tudjuk, hogy a várandósság alatt és az azt követő időszakban a női szervezet tápanyagigénye miben tér el a korábbi szükséglettől. Néhány vitaminból és ásványi anyagból többet igényel ilyenkor a szervezet. A Gravida Optima étrend-kiegészítőt ezen szempontok alapján állították össze, amely támogatja a kismamát és a babát a fogantatás tervezésétől, a várandósságon át egészen a szoptatás végéig. A várandósvitaminok biztosítják a szervezet megnövekedett tápanyagigényét. A választást nagyban megkönnyíti, ha ismerjük az igényeket. Mely összetevőkre kell különösen odafigyelni egy vitaminkomplex kiválasztásánál?

A vitaminok a mama és a baba egészségének őrzői        

Az A-vitamin egy olyan összetevő, melyből a szokásos mennyiség egynegyedével többet kell bevinni a szervezetbe a várandósság idején. Az A-vitamin fontos szerepet játszik a sejtek differenciálódásában, hozzájárul a normál látás fenntartásához, valamint az immunrendszer normál működéséhez. Szintén többet kell biztosítani a szervezet számára a B2- és B6-vitaminokból. A két vitamin közül az első részt vesz az energiatermelő anyagcsere-folyamatokban, hozzájárul az idegrendszer normál működéséhez. A B6-vitamin is részt vesz a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban, hozzájárul a vörösvérsejt-képződéshez és az immunrendszer normál működéséhez.

A vitaminok mellett fontos szemügyre venni, hogy a választott készítmény tartalmaz-e megfelelő mennyiségű folsavat és annak mekkora része az L-metilfolát.  Ez a vitamin hozzájárul a normál vérképződéshez, szerepet játszik a sejtosztódásban és a terhesség alatt részt vesz az anyai szövetek növekedésében. A vitaminsor végén még fontos megemlíteni a D-vitamint, amelyből hazánkban nem termelődik elegendő napfény hatására a bőrben, ezért pótlása elengedhetetlen. A kismamáknak ajánlott mennyiség legalább 600 NE, de a legújabb hazai állásfoglalás szerint ez akár 2000 NE is lehet.

A várandósság idején a jótékony telítetlen zsírsavakat pótolni kell

Léteznek olyan összetevők, melyek fokozottabb bevitelére azért van szükség, mert azokat a kisbaba szervezete nem képes előállítani, ezért csak az anyától tudja megkapni. Ilyenek például bizonyos esszenciális, többszörösen telítetlen zsírsavak, melyek közül a legfontosabbak az omega-3 zsírsavak (ALA alfa-linolénsav, EPA eikozapentaénsav, DHA dokozahexaénsav). A DHA hozzájárul a normál agyműködés és a normál látás fenntartásához. Nem minden kismamavitamin tartalmaz omega-3 zsírsavakat. A Gravida Optima étrend-kiegészítő készítmény a vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó filmtabletta mellett külön lágyzselatin kapszulában tartalmazza a megfelelő mennyiségű, létfontosságú omega-3 zsírsavakat.

Ásványi anyagok a baba egészséges fejlődéséért

A kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozás mellett, a kismamák megváltozott igényei alapján fontos összetevők az ásványi anyagok, így ezek meglétét is mindenképpen ellenőrizzük a dobozokon. Betűrendben haladva, ezek közül elsőként kell említeni azt a makroelemet, amely hozzájárul a normál izomműködéshez, valamint szükséges a normál csontozat és a normál fogazat fenntartásához és részt vesz a normál véralvadási folyamatokban. Ez a kalcium, melyből a terhesség idején másfélszeres mennyiségre lesz szüksége a szervezetnek. Hasonlóan megnövekszik az igény a magnézium pótlására is, amely szintén nagy jelentőséggel bír, hiszen szerepet játszik a sejtosztódásban, hozzájárul az idegrendszer megfelelő működéséhez és a normál izomműködéshez is.

A vér megfelelő oxigénszintje elképzelhetetlen a megfelelő mértékű vas bevitele nélkül, mivel ez az összetevő hozzájárul a normál vörösvérsejt- és hemoglobinképződéshez, és a szervezetben részt vesz a normál oxigénszállításban. Ebből az ásványi anyagból a kismama szervezetének a normál mennyiség kétszeresésére van szüksége. Hiányában vérszegénység és fejlődési rendellenességek léphetnek fel, ezért ennek is szerepelnie kell egy kiegyensúlyozott várandósvitaminban.  

Hasonlóan komoly következményekkel járhat a jód hiánya is. A pajzsmirigy működését szabályozó anyag hiányában akár növekedési vagy szellemi visszamaradás is előfordulhat. Mivel ezt az ásványi anyagot a táplálékból és a csapvízből tudjuk felvenni, azok jódtartalma dönti el a szükségletet. Magyarország legnagyobb részén a termőföld és a víz nem tartalmaz elegendő jódot, így a pótlása elkerülhetetlen.  

Az összetétele alapján válassz várandósvitamint

A vitaminok és ásványi anyagok pótlása, fontos az anya és a születendő baba egészségének szempontjából. Természetesen a táplálékkiegészítők szedése nem helyettesítheti az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozást, ám megkönnyíti annak fenntartását. A felsorolt anyagok közül vannak olyanok, melyeknek felvétele a klasszikus ételekkel – különösen a terhesség során megnövekedett kívánatos mennyiségben – nem könnyű, így komoly segítséget jelenhet egy gondosan összeállított vitaminkészítmény. A kiválasztás első lépcsője legyen a nőgyógyász szakorvossal történő egyeztetés. Ezt követően érdemes egy kicsit elmélyedni a különböző vitamin készítmények összetételében, hiszen életünk legfontosabb és legcsodálatosabb időszakában is felelős döntést kell hoznunk az egészségünk érdekében.

Ha többet szeretnél tudni a Gravida Optima várandósvitaminról, kattints ide!

Forrás:

432/2012/EU rendelet

1924/2006/EK rendelet

Második magyarországi konszenzus a D-vitamin szerepéről a betegségek megelőzésében és kezelésében, Magyar Orvos-Szupplementum 2014/1