Terhesség

Könnyíthetnek a gyermektelen babavárósok és CSOK-hitelesek terhein

A méltányossági eljárásról szóló rész egy kedden elfogadott salátatörvényben szerepelt.
2024. Június 13.
pár és ház
(Kép forrása: Getty Images)

Jó hírt kaptak a gyermektelen babaváró hitelesek, nem feltétlenül kell visszafizetniük a kamattámogatást, ha nem született meg a vállalt gyermek – írja a Bank360. A méltányossági eljárásról szóló rész egy kedden elfogadott salátatörvényben szerepelt, de egyelőre nem világos, hogy a jelenlegi szabályokon felül milyen élethelyzetekben lévő párok számára lehet elengedni a büntetést, írja a portál.

A következő bekezdéssel egészült ki az államháztartásról szóló törvény: „a fővárosi és vármegyei kormányhivatal a Kormány rendeletében meghatározott méltányossági eljárás keretében a jogszabályban meghatározott családi otthonteremtési kedvezmény, otthonteremtési kamattámogatás, adó-visszatérítési támogatás, családok otthonteremtési kamattámogatása, gyermekvállalási támogatás, babaváró kölcsön kamattámogatása, valamint a felszámított kamatok tekintetében az államot megillető követelésről részben vagy egészben lemondhat”.

Ahogy a Bank360 írja, ez alapján egy további kormányrendelet még tisztázni fogja, hogy pontosan milyen körülmények mentén lehet elengedni a büntetést, ha nem teljesültek a feltételek.

A portál emlékeztet arra, hogy a babaváró esetében most is van lehetőség méltányossági eljárásra bizonyos élethelyzetekben. Ilyen például, ha a pár egyik tagja megváltozott munkaképességűvé vált, és ezért nem tudtak gyermeket vállalni; ha igazoltan részt vettek lombikbébi programban, de nem jártak sikerrel, illetve a program során kiderült, hogy egészségügyi okok miatt a terhesség nem javasolt; vagy ha orvosi igazolással rendelkeznek arról, hogy nem javasolt a terhesség.