Terhesség

Marcsi kismamanaplója – 1. hónap: A mákszemtől a lencséig

Babavárás indul! Kísérd végig újságíró kollégánk, Fodor Marcsi eseménydúsnak ígérkező kilenc hónapját!
2009. Augusztus 27.

Marcsi naplója

0-4. hét

A mákszemtől a lencséig

Névjegy

Fodor Marcsi (36) újságíró, szerkesztő

Férje: Batki Zsolt (36) kommunikációs szaktanácsadó

Gyerekei: Bíborka (7,5), Borsika (6)

Mikor jön jókor egy gyerek? Mindig vagy soha – mindkét válasz jó, és persze mindkettő igaz is. Két éve mondtunk áment a harmadikra, és azóta vártuk, hogy ott fenn is úgy döntsenek, kapunk egy kisbabát. De pont abban a hónapban, amikor kórházba kerül a nagyobbik lányom hányós-fosós vírussal? Vagy amikor kétszer is olyan erős migrén kap el, hogy gyógyszert kell bevennem, noha egy évben egyszer van ilyen? És persze egy pohár bor is lecsusszant, pedig szinte sosem iszom, éppen a babaprojekt miatt. Ráadásul hét év után végre elhatároztam, hogy eltöltök egy hetet a család nélkül, és elvonulok egy böjttáborba.

Nem csoda, hogy fel sem írtam, mikor jött meg. Számolgattam, próbáltam valamihez kötni a legutóbbi piros betűs napokat. Igen, amikor a kisebbik került a kórházba, már éppen elmúlt, amikor a nagy is utánament, már nem volt meg, szóval ha megnézem a zárójelentést, akkor abból kiderül. És amikor erre rájöttem, úgy hajnali öt felé, egyből kipattant a szemem, és megkerestem a hivatalos papírokat. Kiszámoltam, ez bizony késik! Elégedetten bújtam vissza az ágyba, ahol a férjem rutinosan csak annyit kérdezett: Na mi van, terhességi tesztet csináltál?

Másnap persze vettem tesztet. Kettőt is. Az elsőt még délelőtt megcsináltam, és pozitív lett. Gyorsan megosztottam a hírt a három legfontosabb emberrel: a férjemmel, az anyukámmal és a legjobb barátnőmmel, akivel éppen három hónap különbséggel szültük mindkét lányunkat. Ha már volt még egy tesztem, másnap reggel rápisiltem arra is, és jött a döbbenet. Ez bizony negatív. Elvileg reggel magasabb a terhességi HCG hormon szintje, hogyan lehet ez negatív, ha az előző napi pozitív lett? Hívtam a bábát, a nőgyógyászt, a patikust – mindhárman mást mondtak az esélyeket illetően, de abban egyetértettek, hogy csináljak egy harmadikat is.

Csak a férjem nem kételkedett abban, hogy gyereket várok és kaján mosollyal meg is mondta, miért. Mert a gyerekek viccesek, és ez a kicsi pontosan tudja, hogy holnap akarok böjttáborba indulni, márpedig terhesen nem lehet éhezni.

A lányok is azonnal lelkesedtek, mert őket is rögtön beavattam. Sosem voltam babonás. Ha valami történik, akkor a bánatot is megosztom majd velük, hát miért ne örülhetnénk együtt az első perctől?

De az igazán nagy próbatétel az orvos volt. Persze, korai, de nekem kell a tudat, hogy ez a kicsi, csepp magzatka a helyén van. Ám amit az orvos arcán láttam, minden volt, csak nem megnyugtató. Hiába próbáltam viccelődni, meg se rezzent, csak amikor az ultrahang megmutatta, hogy egy ötcentis ciszta is ott figyel a méhem mellett. Megnyugtatott, hogy ez majd magától elmúlik a 12. hét végére. És igen, az ultrahangon látszott egy kicsi fekete folt. Egy üres, fekete folt. Bár az orvos szerint egyszerűen arról van csak szó, hogy még pici a baba, bennem egy világ zuhant össze. Akkor most van gyerek vagy nincs? Egy magamfajta paramamának ennél biztosabb infó kell! Ezért egy héttel későbbre újabb időpontot kértem tőle.

Jött az egy hét körömrágás és aggódás – vajon szabad már örülnöm? De aznap, amikor elindultam a dokihoz, már nem volt bennem félelem. Jó, lehet, hogy ez egyeseknek most röhejes lesz, de engem nagy öröm ért, mert kedvenc vámpírvadászom, Anita Blake kalandjainak megjelent a 14. kötete, és ettől olyan jó kedvem lett, hogy elmúlt minden aggodalmam. A villamoson körömrágás helyett olvastam, és egy jóllakott macska nyalogatta bennem tejszínevés után a száját. És délután a habot is megkaptam életem tortájára – ott dobogott bizony a kis szíve ennek a kismanónak, egy nagy fekete lyukban (petezsák), ami a szürke folt (a méhem) közepén leledzett. Én pedig este kijátszottam az első terheskártyám, és gyerekfürdetés helyett elhevertem a kanapén, és olvastam a vámpírvadásznő kalandjait. Még a három gyerek gondolata sem zaklatott fel. Inkább azt éreztem, kerek lett a világ.

Hány hetes terhes vagyok?

Marcsi kezelőorvosa: dr. Ambrus Zoltán szülész-nőgyógyász, Medicover: www.kismamagondozas.hu

A terhességi heteket az utolsó menstruáció első napjától számolják, amikor a kismama még biztosan nem terhes, hiszen javában menstruál. Mivel az összes vizsgálat az orvos által kalkulált időszámításon fog alapulni, nem érdemes a valós terhességi időhöz ragaszkodni, mert ez csak megzavarja az embert. Én azt tanácsolom, inkább örüljön neki, hogy két hetet máris kihúzhat a negyvenből.

Négyhetes (valójában ugyebár kéthetes) terhesen, az ultrahangon sok mindent még nem lehet látni, de azt igen, hogy a magzat jó helyen tapadt-e meg, és nincs-e szó méhen kívüli terhességről. Szívhang a hatodik héttől látható a készülék monitorján. Marcsi nem szedett terhesvitaminokat, csak folsavat már a teherbeesés előtt is, mert ez a velőcső-záródási rendellenességek 95 százalékát megakadályozza. Mivel ezek a rendellenességek az első nyolc hétben alakulnak ki, ebben az időszakban mindenképp érdemes folytatni a szedését. Tanácsos még olyan vitaminkészítmény szedése, mely tartalmazza a terhességben különösen fontos vitaminokat, ásványi anyagokat, pl. D-vitamint, vasat, kalciumot, magnéziumot és esszenciális aminosavakat.

Forrás: Kismama magazin