Terhesség

Néhány napon belül két nő is meghalt szülés után a nyíregyházi kórházban

Az intézmény szerint a két eset között nincs összefüggés.
2024. Június 05.
kórház
Kép: Getty Images

Néhány napon belül két kismama is meghalt szülés után a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Oktatókórházban, írta meg a Blikk. Az intézmény szerint a két eset között nincs összefüggés, mint közölték: „mindkét kismamánál előre nem látható események történtek, amit a szakszerű ellátás ellenére sem tudtak visszafordítani.”

Az egyik esettel kapcsolatban a lap megkeresésére a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság azt közölte: foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés bűncselekmény miatt folytatnak büntetőeljárást, ám a nyomozás érdekeire tekintettel bővebb tájékoztatást nem adnak. A Blikk információi szerint egy igazságügyi orvosszakértői vélemény elkészültére várnak, ami alapján el lehet dönteni, hogy a nő halálával összefüggésben az orvosok hibáztak-e.

Az asszony édesanyja a Blikknek elmondta, hogy lányát a laboreredmények miatt a várandóssága 33. hetében megcsászározták, mivel a lányánál terhességi toxémiát mutattak ki. „A lányom férje hiába jelezte, hogy baj van, nem cselekedtek azonnal” – mondta a lapnak az édesanya.

 „Miután az osztályukon anyai halálozás régóta nem volt, így az eset nagyon megrázta a betegek életéért küzdő kollégákat, illetve a többi dolgozót is. (…) A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kórházak vezetése mindkét esetnél elrendelte a belső vizsgálatot, amely megállapította, hogy olyan visszafordíthatatlan és előre nem látható folyamatok indultak el a kismamák szervezetében, amit a legszakszerűbb és a leggondosabb beavatkozás ellenére sem tudtak orvosaink visszafordítani. A két sajnálatos eset között semmilyen összefüggést nem tárt fel a belső vizsgálat” – válaszolta a lapnak írásban Vitkai Éva, az intézmény sajtófőnöke.