Terhesség

Nem mindegy, milyen pózban alszol a harmadik trimeszterben

A harmadik trimeszterben egy kutatás szerint az oldalfekvős alvási pozíció az ajánlatos, mert ezzel csökkenthető a halvaszületés kockázata.
2018. Május 24.
Nem mindegy, milyen pózban alszol a harmadik trimeszterben

Az Egyesült Államok kutatói 291 olyan terhességet elemeztek, amely halvaszületéssel fejeződött be, és 735-öt olyan szülést, amely nem végződött tragédiával. Azt állapították meg, hogy kockázatos a szülésre, ha a terhes nők a hátukon alszanak a harmadik trimeszterben.

Ugyanakkor Alexander Heazell, a kutatás vezetője, a Tommy’s Stillbirth Research Center klinikai igazgatója hangsúlyozta, hogy ha egy terhes nő az éjszakai vagy nappali szunyókálásból arra ébred, hogy háton fekszik, akkor felesleges azonnal megijedni, pánikolni, és úgy éreznie, hogy valamit végérvényesen elrontott.

Heazell azt is elmondta, hogy a kutatásban arra voltak kíváncsiak, hogy milyen testhelyzetben alszanak el a terhes nők, ez azért lényeges, mert valószínűleg ebben az alvási pózban töltik a leghosszabb időt az alvás során. “Arról nem tehet senki, hogy milyen pózban ébred fel, de arról igen, hogy milyenben alszik el” – tette hozzá.

A tanulmányt a British Journal of Obstetrics and Gynecology publikálta.

(via)

Kapcsolódó cikkeink terhesség alatti alvás témában: