Terhesség

Örökbefogadás pszichológiai nézőpontból

Az örökbefogadás ma már nem csak a gyermektelen családoknak nyújt megoldást, egyre többekben merül fel, hogy vér szerinti gyermekeik mellé testvérként örökbe fogadnak egy újabbat.

Az örökbefogadás feltételei

Hazánkban az örökbefogadást szigorú törvényi keretek szabályozzák, melyek meghatározzák, hogy ki és miként fogadhat örökbe egy gyermeket. Az örökbefogadásra való alkalmasság megállapításakor figyelembe veszik többek közt a korábban elkészült környezettanulmányt, a jövedelmi viszonyokat és a leendő szülők karakterét. A kialakult összkép alapján kerül meghatározásra, hogy valakit alkalmasnak ítélnek-e vagy sem, az örökbefogadó szülői tisztségre. Az elbírálás során orvosi szakvélemény is készül, melynek célja, hogy több kizáró tényező hiányáról is megbizonyosodjon. Így a leendő örökbefogadó szülő nem szenvedhet a gyermek megfelelő ellátását korlátozó testi, érzékszervi, értelmi fogyatékosságban, vagy olyan betegségben, amely miatt – akár időszakosan is – akadályozott a gyermekről való gondoskodásban, illetve amely a gyermek fejlődését veszélyezteti. Emellett ki kell zárni a súlyos pszichotikus zavart (amilyen pl. a skizofrénia), az alkohol-, illetve a drogfüggést. Ennek feltárása általában személyes interjúval történik. Kérdéses esetben jól bevált tesztekre (pl. projektív személyiségtesztekre) alapozott vélemény születik, s ezek eredménye dönt e kérdésben.

A pszichológiai szakvélemény alapvetően négy kérdést kell körüljárjon. Elsőként azt, hogy mi motiválja az örökbefogadást, mi az, ami miatt a pár tagjai gyermeket szeretnének. Ilyen esetben pl. az anyagi előnyökre való törekvés lehet kizáró. Azt is megvizsgálják emellett, hogy milyen a család élethelyzete, hiszen nem mindegy, hogy egy kiegyensúlyozott vagy épp ellenkezőleg egy diszharmonikus pár szeretné az örökbefogadást megvalósítani. Mindezek mellett fontos szerepet kap még az örökbe fogadni szándékozó személy személyisége és gyermekneveléssel kapcsolatos elképzelései.

Felkészülés az örökbefogadásra

Az örökbefogadás előtt a jelentkezők örökbefogadói szakmai tanácsadáson, majd örökbefogadói tanfolyamon vesznek részt. A szakmai tanácsadáson a leendő szülők pszichológussal beszélgetnek, melynek célja, hogy a szülő személyisége és a család szerkezete alapján közös döntés szülessen arról, hogy alkalmas e erre a nemes feladatra. Ezt követi az örökbefogadói tanfolyam, ami összesen 21 órás. A tanfolyam tematikája kötött, s kitér az örökbefogadás törvényi hátterének megismertetésére, az örökbefogadás nehézségeire a szülő és gyermek oldaláról, konfliktuskezelésre, a kötődés szerepére a gyermek életében és arra a veszteségre is, amit a pici átél vérszerinti szüleinek elvesztése, illetve hiánya miatt. A tanfolyamot összegző ülés zárja le, amin az elsajátított ismereteket beszélik át a szakemberrel a reménybeli örökbefogadók.

Örökbefogadás előtt

Ha valakit, ezt követően alkalmasnak találnak örökbefogadó szülőnek, csupán egyetlen feladata marad, talán a legnehezebb: várakozni. Ekkor ugyanis felkerül egy listára, amin az örökbe adható gyermekeknek keresnek minél inkább megfelelő gondozót. Amint egymásra találtak, megkezdődhet a szülők és a gyermek ismerkedése és összeszokása, amit egy hónapnyi nevelés után véglegesítenek.

Forrás: HáziPatika.com