Terhesség

Pajzsmirigy vizsgálat terhesség során – mikor indokolt?

Számtalan tanulmány bizonyította már, hogy az anyai pajzsmirigyfunkciók elégtelen működése a babánál súlyos idegrendszeri és fejlődésbeli zavarokat okozhat, ezért a megfelelő kezelése elengedhetetlen.
2017. Május 26.

Pajzsmirigy vizsgálat terhesség során-mikor indokolt?

Azonban erre ma még a kismamákat nem szűrik általános jelleggel, pedig már többször felvetődött a szükségessége. A témáról dr. Békési Gábor PhD-t, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy-specialistáját kérdeztük.

Súlyos károkat okozhat a babánál az anya pajzsmirigy alulműködése

Tanulmányok már többszörösen igazolták, miszerint az anya csökkent pajzsmirigy hormon termelése igen negatív hatást gyakorol a magzat fejlődésére. A probléma már magát a teherbe esést is nehezítetté teszi, valamint vetéléshez is vezethet. Amennyiben mégse szakad meg a terhesség, vagy ha a várandósság során lép fel pajzsmirigy alulműködés, akkor az fejlődési/idegrendszeri károsodást okozhat, valamint preeclampsia-hoz, koraszüléshez, placenta leváláshoz is vezethet.

Változások a terhesség alatt

Érdemes tudni, hogy a terhesség során természetes jelenség a pajzsmirigyfunkciók változása. Az első trimeszterben a TSH szintje a HCG emelkedésével némileg csökken, ám később a magzat a pajzsmirigy hormonokat (T3,T4) az anyától nyeri, és ez okozza a változást.

Látható tehát, hogy a várandósság alatt a TSH értéke változik, ám ha az ekkori referencia tartományon kívül esik a szintje, akkor mindenképp kezelni szükséges a problémát, hogy a baba megfelelő ütemben és módon fejlődhessen!

Pajzsmirigy-szűrés a terhesség alatt

Amennyiben az anya már a terhessége előtt is tudott a pajzsmirigyzavaráról, úgy érdemes a várandósság alatt rendszeresen ellenőriztetnie a pajzsmirigy funkcióit, hogy szükség esetén módosítani lehessen az addigi dózison. Más esetben sajnos nincs kötelező szűrés, annak ellenére, hogy már több országban (hazánkban is) felvetődött erre az igény.

Dr. Békési Gábor PhD szerint a már diagnosztizált, terhes pajzsmirigy betegeknek havonta célszerű ellenőriztetniük a TSH, T3 és T4 értéküket, más esetekben ilyen gyakorisággal erre nincs szükség. Ellenben – mivel nagy károkat okozhat a probléma – érdemes másoknak is a várandósság alatt legalább egyszer vérvételre menniük, különösen akkor, ha az illető családjában előfordult már pajzsmirigybetegség, vagy ha az anyuka gluténérzékeny (az autoimmun pajzsmirigyzavar és a gluténérzékenység együtt járhat).

Ekkor ugyanis még idejében kiderülhet a probléma, még mielőtt visszafordíthatatlan károkat okozott volna. Amennyiben fennáll a pajzsmirigy-alulműködés, úgy gyógyszeres kezeléssel orvosolható az állapot.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Budai Endokrinközpont