Terhesség

Rejtett terhesség: kinél fordulhat elő?

A rejtett terhesség sokak számára hihetetlennek tűnik, pedig valóban létezik - sőt, még csak nem is olyan ritka dolog.
2020. Január 08.
Rejtett terhesség: kinél fordulhat elő? (Fotó: iStock)

A legtöbb leendő édesanya terhessége félreérthetetlenül megmutatkozik: az édesanya hízni kezd, növekszik a baba, terhességi tünetek jelentkeznek, mint a reggeli hányinger, fáradtság, terhességi hátfájás, ödémásodás, és persze észleli a baba imádnivaló kis rúgásait is. Néhány nőnél azonban a terhesség szinte nyom nélkül zajlik le, rejtett módon, így észre sem veszik, hogy gyermeket várnak.

Mi is pontosan a rejtett terhesség?

Más néven csendes terhességként is ismeretes a rejtett terhesség, amely jelentése, hogy az édesanya a szülésig nem tudja, hogy terhes – esetleg tagadja terhességét. Gyakrabban fordul elő, mint azt sokan gondolnák, ugyanis minden 475 terhességre jut egy rejtett terhesség. Ezek a kismamák gyakran nem észlelik a terhesség tipikus tüneteit, ha pedig mégis, akkor azt nem terhességként azonosítják. Nem észlelnek reggeli rosszullétet, nem nő meg a hasuk, nem híznak jelentős mértékben, és nem találják furcsának a menstruáció elmaradását sem – vagy mert eleve rendszertelenül menstruálnak, vagy mert fogamzásgátló miatt szórványosan menstruálnak csak. Sokszor a magzat mozgását sem észlelik, ha pedig mégis, azt gyomorpanaszoknak tudják be.

Kinél gyakoribb a rejtett terhesség?

Elhízott nőknél: Ez nem jelenti azt, hogy normál súlyú nőknél nem történhet meg, viszont az elhízott nők kevésbé veszik észre a terhesség alatti fizikai változásokat. A magas nőknél hasonló a helyzet, mert náluk más lehet a súly eloszlása.Rendszertelen menstruációs ciklus esetén: Azok a nők, akik rendszertelenül menstruálnak, gyakran nem tartják szokatlannak, ha hónapokig nincs vérzésük.Ez azoknál a nőknél is megtörténhet, akik szülés után ismét teherbe esnek, mert ők sokszor úgy vélik, hogy még nem állt vissza a hormonháztartásuk a rendes kerékvágásba. Ők a pocakot is azzal magyarázzák, hogy még nem adták le az előző terhesség során felszedett súlyt.A rejtett terhesség tünetei, amennyiben vannak, megegyeznek a hagyományos terhességi tünetekkel, azonban az édesanya egyéb magyarázatot tulajdonít ennek. Lehet, hogy nagyon fáradtnak érzi magát, de úgy gondolja, hogy ez azért van, mert túlhajszolt vagy nem alszik eleget. Lehet, hogy émelyeg, de úgy gondolja, hogy valamilyen egyéb okból kifolyólag.

Veszélyes az anyára vagy a babára a rejtett terhesség?

Az egészséges terhesség egyik fontos alapja a megfelelő terhesgondozás – ha egy nő nem veszi észre, hogy terhes, ez sajnos kimarad. Így előfordulhat, hogy nem eszik egészségesen, az életmódja sem olyan, amilyen egy ismert terhesség esetén lenne, és akár dohányozhat, alkoholt is fogyaszthat, mivel nem tudja, hogy babát vár. Az is előfordul, hogy valaki nem veszi észre rejtett terhesség esetén, hogy vajúdik, így nem ér be a kórházba, és orvosi, szülésznői felügyelet nélkül szül, amelynek szintén vannak veszélyei. A rejtett terhesség kockázata az alacsony születési súly is, illetve a koraszülés. Szülés után minden esetben haladéktalanul meg kell vizsgálnia az orvosnak a babát, hogy megállapítsa, szükséges-e bármiféle speciális kezelés.Forrás: whattoexpect.comKapcsolódó írásaink: