Terhesség

Senkinek ne legyen bűntudata a császármetszés miatt!

Sajnos, még mindig elég sok vád éri a császáros kismamákat, mert "a kényelmesebb, könnyebb utat választották" - függetlenül attól, hogy valóban ők választották-e a császármetszést, vagy a sors hozta így.
2019. Július 07.
Senkinek ne legyen bűntudata a császár miatt!

Sok kismama érzi rosszul magát, amiért császármetszése volt. Van, akinek kifejezetten erős trauma, amit csak hosszú évek alatt képes feldolgozni. Másoknak bűntudata van, vagy szégyelli. Kate Winslet Oscar-díjas színésznő például annyira rosszul érezte magát sürgősségi császármetszése miatt, hogy hosszú ideig hazudott róla. A különböző vizsgálatok, melyek a császármetszés hosszú távú (negatív) egészségügyi hatásaival foglalkoznak, pedig csak tovább erősítik ezeket a rossz érzéseket.

Egy amerikai szülész-nőgyógyász, dr. Amy Tuteur azonban más irányból közelíti meg a császármetszés kérdését. Néhány éve megjelent, Push Back: Guilt in the Age of Natural Parenting (Visszatolás: Bűntudat a természetes szülés korszakában) című könyvében azt írja, minden évben több tízezer anya és kisbaba menekül meg a császármetszésnek köszönhetően.

“Az természetesen igaz, hogy túlságosan magas a császármetszések aránya, például sok faros fekvésű baba hüvelyi úton is megszülethetne komplikációk nélkül. Nem tudhatjuk azonban előre, hogy melyik babánál lesz komplikáció, esetleg agysérülés” – írja. “A hüvelyi szülés a magzatra nézve sokkal veszélyesebb, míg a császármetszés az anyára nézve. Amikor egy nő beleegyezik a császármetszésbe, tulajdonképpen azt mondja, nem tudom, valóban nagy veszélyben van-e a babám, oxigénhiányos állapotba került-e, de nem akarok kockáztatni. Vágjanak fel és segítsenek neki. Ha tévedtünk, kész vagyok megfizetni ennek az árát, hogy biztosak legyünk abban, a kisbabám jól van.”

“Személy szerint úgy gondolom, hogy a császáros kismamáknak extra büszkének kellene lenniük saját magukra” – mondja dr. Tuteur. “Választaniuk kell a saját biztonságuk és a születendő kisbabájuk biztonsága között, és ők készek a saját egészségüket kockáztatni a gyermekükért. Mi más az anyaság lényege, ha nem ez?”

(Cikk forrása: parents.com)

Ez is érdekelhet: