Terhesség

Terhes? Gyógyszert szed? Ezt tudnia kell!

A legtöbb gyógyszer annak ellenére is szedhető terhesség alatt, hogy a gyártók ezt veszélyesnek minősítik.
2010. Január 21.

Magyarországon is létezik információs szolgálat, amely egyszerűbb esetben telefonon, rendszeres gyógyszerszedés esetében személyes konzultáció keretében véleményezi a készítmények teratogén, tehát magzatra káros hatását – mondta a HáziPatika.com-nak dr. Erős Erika az Országos Gyermekegészségügyi Intézet Ifjúsági és Családtervezési Osztályának vezetője.

Az édesanyák vagy gyermeket tervezők, illetve szoptatós édesanyák a +36- 1-3838477-es, +306-1-3632229 vagy a +36-1-3635272 telefonszámokon kaphatnak segítséget, ha gyógyszeres kezelésre szorulnak. Akár egy egyszerű fájdalomcsillapító, akár egy bakteriális fertőzés esetén kérhetnek tanácsot a szakemberektől.

Ugyanezen a számokon kérhetnek időpontot személyes konzultációra, ha valamilyen betegségük miatt állandó gyógyszerszedésre szorulnak.

A szakember elmondta, hogy jelenleg összesen körülbelül 30 készítmény van, ami károsítja a magzatokat, tehát a gyógyszerek túlnyomó többsége – bizonyos szabályok betartásával – szedhető.

A szolgáltatásnak köszönhetően már számos édesanya szült egészséges gyermeket annak ellenére, hogy gyógyszerszedésre szorult, vagy hogy mások javaslatára majdnem megszakíttatta a terhességét attól félve, hogy a gyermek betegen születik a gyógyszerek hatására.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Óvatosan terhesség alatt a paracetamolos gyógyszerekkel!
  • Magzati gyógyszerártalmak
  • Gyógyszerek a terhesség alatt
  • Bevegyem?
  • Forrás: HáziPatika.com