Terhesség

Városi Kórház Keszthely

Igazán irigylésre méltó helyen fekszik a kórház, a Balaton partján a környező települések kismamái közül sokan Keszthelyen szülnek.
2011. Április 05.

Kevés kórház szülészeti osztálya mondhatja el magáról, hogy az országos statisztikával ellentétben nem csökkent a születésszám az előző évhez viszonyítva. Ennek persze nemcsak az egy évvel ezelőtti felújítás az oka, hanem prózai magyarázata is van: a tapolcai szülészet megszűntetése után többen keresték fel a keszthelyi kórházat.

Dr. Novák Péter, a szülészeti, nőgyógyászati és sebészeti típusú mátrixrészleg vezetője egyik fő célkitűzésének a bababarát kórház cím elnyerését tekinti.

– Ehhez a személyi feltételek adottak, hiszen kiváló orvosi és szülésznői gárdával állunk a kismamák rendelkezésére, messzemenően figyelembe véve az igényeiket – mondja Novák doktor a szülőszoba felé vezetve minket. – A közeljövőben berendezünk egy alternatív szülőszobát is.

A bababarát szemléletet bizonyítja, hogy az osztályon a természetes folyamatokat, az anya-gyermek kötődés elősegítését támogatják.

– Szülés után azonnal az édesanya mellére helyezzük a kisbabát, s a kétórás megfigyelés után el sem kell válnia a kicsitől. A gyermekágyi részleg 24 órás rooming-in rendszerben működik, s mivel minden szobában van fürdetőkád, mérleg és mellszívó, a babákat gyakorlatilag csak vizsgálatokra hozzák ki az anyukák – meséli büszkén az osztályvezető.

Városi Kórház Keszthely

Vajúdás és szülés közben is igyekeznek rugalmasak lenni az osztály dolgozói. A gátmetszést, beöntést, borotválást nem kezelik rutinbeavatkozásként, hanem az orvos dönti el, mikor van rá szükség. A szülésznők közül homeopátival foglalkozó szakember is segíti a kismamákat, akik szabadon sétálhatnak vajúdás közben. A császármetszéseket gerincközeli érzéstelenítésben végzik. Sima szülés közben mindenki számára elérhető a Nitralgin gáz, valamint a gyógyszeres érzéstelenítés, hozzátéve, hogy dr. Novák Péter és kollégái a szülést természetes folyamatnak tartják, s ebben a szellemben segítik a kismamákat.

Tények és adatok:

2010-es születésszám: 570

Császármetszések aránya: 27,6 százalék

Szabad szülésznőválasztás van.

Alternatív szülőszoba egyelőre nincs.

Alternatív eszközök: labda, zene, homeopátia

Szülőszoba: két ágy, egyik szülőszékké alakítható

24 órás rooming-in rendszer

Az osztályon nem használnak tápszert.

Hazamenetel: császármetszés után az 5., spontán szülés után a 4. napon.

Szülésfelkészítő tanfolyamot Szülők Iskolája néven rendeznek havonta egyszer.

Rugalmas látogatási idő, kórtermi látogatás nincs, a babákat üvegen keresztül nézhetik meg.Fizetős szoba nincs.

Három kétágyas, egy háromágyas, valamint egy négyágyas szoba van, melyekhez külön vizesblokk tartozik.

Forrás: Kismama magazin