Terhesség

„Végül is akkor te nem is szenvedtél meg ezért a gyerekért?” – Dukai Reginát a császármetszése miatt bántják

A császármetszés hónapja alkalmából osztotta meg gondolatait.
2023. Április 22.
dukai regina
Fotó: fotocentral

Igen, császásrral szültem! Van még kérdés? – írta Dukai Regina a mellé a poszt mellé, amelyben megmutatja hasán a műtéti heget. „Ugye tudod, hogy a császáros gyerekek és az anyukájuk között nincs olyan nagy kötődés, mint a természetes úton született babáknál?” „Ugye tudod, hogy végül is ez nem is szülés?” „Végül is akkor te nem is szenvedtél meg ezért a gyerekért?”

Regina azt írja, ilyen bántó mondatokat kap ő, illetve a műtéti úton szült édesanyák a környezetében. Mint mondja, róla leperegnek a szülésével, szoptatásával kapcsolatos kritkák és „nemakarokbeleszólni” tanácsok, de felteszi a költői kérdést: vajon akik ezeket mondják, tisztában vannak vele, hogy milyen sérüléseket okozhat egy amúgy is érzelmileg felfokozott állapotban lévő édesanyánál?

Regina szerint az ilyen megmondóemberek el akarják hitetni a hasi úton szültekkel, hogy emiatt ők kevesebbek másoknál. „Ha tehetném, mindenki elè pajzsként állnék fel, hogy megvédjem őket ezektől a megjegyzésektől” – írja.

Április a császármetszés hónapja, ez alkalomból volt Regina ilyen szokatlanul nyílt, azok érdekében,  akiket mélyen érintenek a rosszindulatú megjegyzések.

Nagyon sajnálom, hogy ennyi szörnyű mondatot hallottál – írja egy kommentelő. „Meghallgatni egymást, megérteni egymást, támogatni egymást ez a jövő, ezt kell megtanulnunk és gyakorolnunk egymás iránt. A szülés, bárhogyan is történjen egy transzformatív és meghatározó tapasztalás az életünkben. Anyává válni pedig sokkal hosszabb út ennél. Azt kívánom mi nők szeretettel forduljunk egymás iránt, és a friss édesanyákat akárhogy szültek, és akárhogy élték meg a szülésüket megtartsuk, bátorítsuk és megerősítsük abban, hogy bármilyen utat is adott nekik az élet, azzal az úttal váltak ők családdá, és abban ott a szeretet, az élet, az alázat, a csoda.

Dukai Regina kislánya, Olívia tavaly decemberben született.