Trend

Valódi helyszínek, amelyek a Disney mesefilmeket is megihlették

Különleges helyszínek, amelyek a legismertebb mesékben is megjelennek.
2023. Október 22.
Alcázar de Segovia
Az Alcázar de Segovia középkori spanyol kastély, ami szintén megihletett egy híres mesebeli helyszínt. (Kép forrása: Getty Images)

A Disney fennállásának századik évfordulóját ünnepli az idén, aminek alkalmából még múlt hónapban kiadtak egy listát harminc olyan helyszínnel, amelyek a meséikben és filmjeikben megjelenő helyszíneket is inspirálták.

A leghíresebb történeteikben látható valós helyszínekből és a mesék, illetve filmek jeleneteiből készítettek néhány különleges képet is. A Disney Italia az alábbi, közösségi oldalán megosztott galériáiban ezek közül válogatott néhány mesés helyszínt.

 

Az első galériában láthatjuk az Alice csodaországban mesefilm sövényes, labirintusos kertjét, amit az angliai Great Fosters – ma már hotelként működő – épület kertje és sövénylabirintusa ihletett meg, ahol állítólag 1935-ben maga Walt Disney is járt. Ezt követi a Jégvarázsból ismert kastély, amit a norvégiai Osloban található középkori Akershus-erőd mintájára alkottak meg.

Szintén angliai helyszín a londoni The Regent’s Park, ahol a 101 kiskutyában Pongo és Perdita, illetve az ő gazdáik, Roger és Anita először találkoztak, és a Big Ben is, ami több mesében is megjelent, de talán a legemlékezetesebb a Pán Péter jelenetében, amikor a gyerekek körberepülik.

Ugyan a Hófehérke és a hét törpe Németország területén játszódik, azonban a gonosz királynő kastélyát a spanyolországi Alcázar de Segovia középkori vár ihlette. Az Aranyhaj és a nagy gubancban látható különleges, vízzel körülvett, dombra épült vár és városka is egy európai helyszín alapján készült, a franciaországi Mont-Saint-Michel sziklasziget mintájára. Szintén Franciaországban található a Notre Dame-i toronyőr ikonikus helyszíne, a párizsi Notre-Dame-székesegyház.

 

Egy másik galériában A szépség és a szörnyeteg meséből ismert kastély látható, amit egy csodaszép reneszánsz kastély ihletett, a Chambord-i kastély, ami a Loire-völgyben található. Természetesen a valódi görögországi Olümposz hegy ihlette az istenek lakhelyét a Herkules rajzfilmben, ami a következő képen látható.

A Hófehérke és a hét törpében megjelenő erdőt már egy német helyszín, a híres Fekete-erdő ihlette, míg Az oroszlánkirályban látható Büszke Földét a kenyai Masai Mara Nemzeti Rezervátum csodálatos tájai inspirálták.

A kis hableányban látható kikötővárost a horvátországi Dubrovnik mintájára készítették, míg a Micimackó kalandjai híres-neves Százholdas Pagonyát az angliai ősi fenyős Ashdown-erdő alapján.

A Pinokkióban megjelenik egy kedves középkori városka, amit egy németországi bajor település, a színes házikóiról ismert Rothenburg Ob Der Tauber alapján mintáztak az alkotók. A Csipkerózsika kastélya, ahol hosszú álomra szenderül mindenki, egy gyönyörű francia, vízparti vár, a Château de Saumur mintájára készülhetett.

(via)