A nyárnak remek gyümölcsöket köszönhetünk, mint a barack, a málna, az eper, és persze a görögdinnye. Mindegyikből lehet készíteni ízletes házi fagyit – például egy banános alappal –, és persze a sorbet alapja is a gyümölcs. Most a görögdinnyével mutatunk egy változatot, ami csupán néhány hozzávalóval készül.
Hozzávalók kb. 12 adaghoz:
- 6 bögre felkockázott, kimagozott görögdinnye
- fél bögre cukor (nagyjából 100 gramm)
- ¾ bögre víz
- 2 evőkanál lime lé
Elkészítés:
- Keverd össze a vizet és a cukrot egy közepes edényben, és forrald fel közepes lángon, kevergetve, hogy a cukor felolvadjon. Vedd le a lángot takarékra, és főzd így öt percig. Ezután vedd le a tűzről, és hagyd főni szobahőmérsékleten, majd fedd le, és tedd a hűtőbe, amíg kihűl.
- Tedd a dinnyét és a limelevet turmixba vagy aprítógépbe, és dolgozd simára. Keverd bele a cukorszirupot.
- Öntsd a keveréket egy alacsonyabb fémtepsibe, majd tedd a fagyasztóba addig, amíg jégkristályok nem képződnek a széleken – ez nagyjából fél óra. Keverd a jégkristályokat középre, majd tedd vissza a fagyasztóba. Ismételd meg ezt nagyjából húsz percenként, amíg az egész folyadék meg nem fagy.
- Ezután tálalhatod azonnal, vagy tedd légmentesen záródó műanyag dobozba, és mé hagyd dermedni 1-1,5 órára.
- Tálaláskor dekorálhatod lime karikával, mentalevéllel.
(Forrás: EatingWell)