Család

Két hűsítő recept lédús görögdinnyével

Próbáld ki ezt a desszertet és salátát görögdinnyéből.
2025. Július 04.
görögdinnye

(Kép forrása: Getty Images)

A görögdinnye nagyon kedvelt nyári gyümölcs, ami az egyik legjobb hűsítő finomság is, hiszen egy kifejezetten lédús étel – 92 százaléka víz. Ahogy arról a Mayo Clinic is ír, egy csészényi görögdinnyében mindössze 46 kalória és 12 gramm szénhidrát van. Egy ekkora adagban 0,26 milligramm A-vitamin, 12 milligramm C-vitamin és 170 milligramm kálium található, emellett pedig likopint is tartalmaz, ami egy antioxidáns.

Amellett, hogy nyersen, jól behűtve, szeletekre vágva vagy felkockázva falatozhatjuk, a görögdinnyét lehet például grillezni, készülhet belőle smoothie vagy hideg gyümölcsleves is.

De jeges desszert és saláta is lehet a lédús dinnyéből. A Cleveland Clinic ezekhez osztott meg recepteket.

Friss bazsalikomos granita

Egy jeges desszert, amihez görögdinnyére és némi ízesítőre lesz csak szükség.

Hozzávalók:

  • 4 csésze felkockázott görögdinnye
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál friss limelé/citromlé
  • 4 friss bazsalikomlevél

 

Elkészítés:

  1. Tedd a görögdinnyét turmixgépbe, és pürésítsd, hogy nagyjából 3 csészényi püréd legyen belőle.
  2. Add hozzá a cukrot, a limelevet és a bazsalikomot, és turmixold még egy kicsit. Szedd le a habot a tetejéről.
  3. Öntsd a keveréket egy nagyjából 20×20 centiméteres tpsibe, majd fedd le frissentartó fóliával, és tedd a fagyasztóba.
  4. Nagyjából 45 perc elteltével a keverék jégkristályokat kezd képezni – ekkor villával keverd össze, hogy a kristályok fellazuljanak, így pépes állagú lesz. Ezután fagyaszd le újra további 2 órára, amíg teljesen megfagy. Ezután villával kapargass belőle finom forgácsokat, és tálald behűtött poharakba.

 

Egy különleges nyári saláta

Lehet, hogy eddig nem is gondoltad volna, hogy a feta sajt remekül passzol a görögdinnyéhez!

Hozzávalók:

  • 6 csésze felkockázott görögdinnye
  • 4 csésze felkockázott paradicsom
  • 1 teáskanál nagyobb szemű só
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 és ½ evőkanál vörösborecet
  • ¼ csésze friss bazsalikom, apróra vágva
  • 2 evőkanál friss menta, apróra vágva
  • ¼ csésze szeletelt mandula
  • ½ csésze feta sajt

 

Elkészítés:

  1. Keverd össze a görögdinnyét, a paradicsomot és a sót egy tálban, majd hagyd állni 15 percig.
  2. Egy kis tálban keverd össze az ecetet, az olívaolajat és a bazsalikomot, majd öntsd a görögdinnye-paradicsom keverékre.
  3. Szórjuk meg szeletelt mandulával és morzsold rá a feta sajtot, és hűtsd be, mielőtt tálalnád.