
(Kép forrása: Getty Images)
Az egyik legkedveltebb nyári gyümölcs a görögdinnye, ami nem véletlen: amellett, hogy nagyon finom, az egyik legjobb hűsítő-frissítő. Korábban már segítettünk abban, hogy hogyan érdemes kiválasztani vásárláskor a dinnyét, most pedig az otthoni tárolásával kapcsolatban olvashatsz egy hasznos tanácsot.
A dinnyét nem érdemes hűtőben tárolni, ahogy azt a Maradék nélkül, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) élelmiszer-pazarlás ellen küzdő programja írja Facebook-bejegyzésében. „Ennek oka, hogy a dinnye hidegérzékeny gyümölcs, így 10-15 °C-on vagy sötét, jól szellőző helyen érdemes tárolni” – írják a posztban, és hozzáteszik, hogy így a gyümölcsöt akár 1-2 hétig tárolhatjuk minőségváltozás nélkül.
A Maradék nélkül szerint ugyanis, ha a dinnyét a hűtőbe rakjuk, akkor számolnunk kell azzal is, hogy a gyümölcs húsa üveges, átlátszó lesz, elveszítheti élénkpiros színét és finom roppanós állagát. A hidegkárosodás következtében az íze és aromája is megváltozhat és hamarabb romlásnak indulhat. Ezért azt javasolják, hogy ha hidegen fogyasztanánk, akkor a felhasználás előtt tegyük be pár órára hűtőszekrénybe. A dinnye etilénre érzékeny gyümölcs is, így arra is érdemes figyelni, hogy ne tároljuk banán, paradicsom és sárgadinnye közelében sem.
Miután felvágtuk, a maradékot tegyük hűtőbe
Miután felvágtuk a dinnyét, a maradékot természetesen már hűtőben kell tárolni az élelmiszerbiztonság miatt. Ahogy arra a Maradék nélkül bejegyzése is felhívja a figyelmet, ezután érdemes minél hamarabb, 2-3 napon belül elfogyasztani – de akár a fagyasztóba is elrakhatjuk a maradékot. A fagyasztott dinnyéből házi fagyos desszertet is készíthetsz: ehhez korábban itt mutattunk is egy receptet.
Ha pedig inkább a görögdinnye sorbet elkészítésére vagy kíváncsi, azt itt mutattuk meg, míg ebben a cikkben egy különleges, sós, lédús görögdinnye saláta receptjét osztottuk meg.