Gyerek

A görögdinnye áldásos hatásai

Sokan nem is tudják, hogy a nyár sláger gyümölcse valójában (termesztéstechnikailag) zöldség, és a tökfélék közé tartozik. Mi a görögdinnye erőssége? És mikortól adható a babáknak?
2015. Augusztus 08.

A dinnyének közel 90 százaléka víz és számos vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz. A gyümölcsben lévő karotin a szervezetben A-vitaminná alakul. A dinnyében lévő C- és E-vitamin pedig segíti az egészséges vérkeringést ás rugalmasan tartja a kötőszöveteket, míg a benne lévő B-vitamin a bőr, a haj és a köröm szépségét segíti. (A dinnyében foszfor, szelén és cink is található.)

Folsavtartalma miatt a kismamáknak kifejezetten ajánlott, mivel az létfontosságú a magzati gerincvelő egészséges fejlődéséhez.

Az említett magas víztartalma miatt sok nem kívánatos anyagot kimos a szervezetből: kitisztítja a veséket és az emésztőrendszert, és (általánosan) méregteleníti az egész szervezetet.

Mivel 100 gramm görögdinnyében mindössze 30 kalória van, és csak kb. 8g szénhidrát, így ideális segítője lehet a fogyókúrának. Nagy előnye ezen túl, hogy nagy mennyiséget ehetünk belőle anélkül, hogy híznánk, mivel igen laktató, kevés kalóriát tartalmazó étel.

A görögdinnye nagy arányban tartalmaz likopint, amely számos szív- és érrendszeri betegség megelőzésében kulcsszerepet játszik. Emellett a likopin antioxidáns-tulajdonságának köszönhetően a daganatos betegségek, a rák megelőzéséért is sokat tesz. A likopin emellett segíti az immunrendszer megfelelő működését, és az egész szervezet egészséges egyensúlyának fenntartását.

Hozzátáplálás: mikortól kaphat görögdinnyét a baba?

A görögdinnyét a hozzátáplálás viszonylag korai szakaszában, körülbelül a baba 7-9 hónapos korától lehet elkezdeni. Ennek időpontját persze nagyban befolyásolhatja az, hogy az évnek mely időszakában járunk, hogy mikor van a gyümölcs – ebben az esetben a görögdinnye – érési szezonja.

Kezdetben érdemes csak a dinnye levével megkóstoltatni a babával. Később fokozatosan, napról napra emelhetjük az adagot. Amikor már hozzászokott a dinnye ízéhez, és a szervezete is a rostokban gazdag gyümölcshöz, apránként kisebb dinnyedarabokat is adhatunk neki. Leveses, könnyű állaga miatt könnyen rághatják, csócsálhatják a gyerekek. Egyedül arra kell figyelni, hogy a magokat vegyük ki belőle, és ne adjunk egyszerre túl nagy darabot a babának.

Ebben az esetben is fontos a fokozatosság: először csak kis adagot adjunk, majd fokozatosan emeljük az adagot, hogy időt hagyjunk a szervezetének a gyümölcshöz való hozzászokáshoz.

Kapcsolódó cikkeink: