Trend

Tippek, ha cserépbe ültetnél fűszernövényeket

Ha a konyhában nevelné néhány fűszernövényt cserépben, nem pedig a balkonon vagy a kertben, a következőkre érdemes figyelned.
2024. Augusztus 03.

Tippek, ha cserépbe ültetnél fűszernövényeket

A kaspó kiválasztása

Ha cserépben, kaspóban nevelsz fűszernövényeket, azoknak szükségük van a jó vízelvezetésre, mert ilyen esetben gyakrabban fordulhat elő a gyökérrothadás. A terrakotta cserepeken például könnyen átfolyhat, párologhat a felesleges víz, de a virágföld gyorsabban kiszáradhat. Ha műanyagot választasz, ügyelj rá, hogy legyenek rajta vízelvezető nyílások, és ne öntözd túl ezekben sem a gyógynövényeket.

Elegendő napfény

A legtöbb fűszernövénynek nagy a fényigénye, legalább napi hat óra közvetlen, szűretlen napfényre van szükségük. Éppen ezért olyan helyre érdemes tenni a kaspóikat a lakásban, ami nagyon világos.

Következetes öntözés

A cserépben nevelt fűszernövényeknek rendszeres öntözésre van szükségük. A locsolásukhoz a legjobb napszak a reggel, amikor a hőmérséklet hűvösebb.

Rendszeresen „takarítsd be”

Amint elegendő levél áll rendelkezésre, a leveleket lehetőleg egész formájukban „takarítsd be”. A „betakarítás” fontos ahhoz is, hogy folyamatosan új leveleket, friss hajtásokat hozzon a növény, a metszés segíti az egészséges és gyorsabb növekdést. A legjobb, ha közvetlenül a levélfürt felett vágod le az ágakat.

(Forrás: bhg.com)