Család

Öt tipp a konyhában termesztett fűszernövényekhez

Néhány tipp az otthoni fűszernövény-gondozáshoz.
2024. Január 21.
fűszernövények
(Kép forrása: Getty Images)

Az otthoni fűszernövényeknek nincs párjuk, a szárított helyett a friss fűszerekkel még finomabbak lesznek az ételek is. A Real Simple tippeket gyűjtött össze a fűszernövények gondzásához – ezekből osztunk meg néhányat.

Öntözés tapintás alapján

A legtöbb fűszernövényt nem szükséges minden nap meglocsolni, csak akkor, ha a földjük teteje tapintásra száraznak tűnik. Ha enyhén száraz a föld, locsoljuk meg egy kicsit a növényt, ha nedves, akkor még hagyjuk.

Biztosítsuk a megfelelő vízelvezetést

A portál szerint fontos, hogy megfelelő cserepet válasszunk a fűszernövényeknek, olyat, aminek az aljában egy vagy több lyuk is van, ami lehetővé teszi a felesleges víz elvezetését. Öntözéshez tegyük a növényt a mosogatóba, nedvesítsük meg a talajt, és hagyjunk időt, hogy le tudjon folyni a felesleges víz, ami megakadályozza, hogy a cserép alján sok víz álljon, ami a gyökerek rothadásához vezethet.

Legyen megfelelő a fény

A fűszernövények között vannak olyanok, amiknek több fényre van szükségük, míg másoknak nem nagy a fényigényük. A legtöbb fűszernek naponta legalább hat óra természetes fényre, közvetlen napfényre van szüksége, de olyan is, ami nem igényel ennyit.

Vannak olyan fűszerek, amelyeknek hasonló a fényigénye, ezeket érdemes együtt nevelni. Fényárnyékot kedvel a turbolya, a koriander, a menta, a petrezselyem, a tárkony és a kakukkfű. Napos helyet kedvel a bazsalikom, az oregánó és a rozmaring.

Tartsuk távol a mesterséges hőtől

A fényre szüksége van a fűszernövényeknek, de a fűtőtestektől, konyhai eszközökből származó meleg levegőtől érdemes ezeket távol tartani, mert ez kiszáríthatja a leveleit. Ugyanígy a hideg huzattól is érdemes védeni a téli hónapokban a növényeket.

Metsszük meg gyakran a fűszernövényeket

A metszés elősegíti a növények egészségesebb és gyorsabb növekedését, és a levelek begyűjtésével tovább maradhatnak a növények a növekedési fázisban. A metszéshez elegendő egy konyhai olló.