Család

Mire figyelj, ha a lakásban termesztenél fűszernövényeket?

Ha bent termesztesz fűszernövényeket, akár egész évben tudsz friss zöldfűszereket használni az ételekhez. Mire érdemes figyelned?
2024. Április 06.
fűzernövények
(Kép forrá: Getty Images)

A legjobb növények a benti termesztéshez

A Better Homes&Gardens azt tanácsolja, hogy először ne ültessünk túl sok különböző fűszernövényt. Nagyobb sikert érhetünk el, ha csak néhány olyanra összpontosítunk, amikről tudjuk, hogy rendszeresen fogjuk használni. A legegyszerűbben termeszthető fajták között van a bazsalikom, a metélőhagyma, a koriander, az oregánó, a petrezselyem, a rozmaring és a kakukkfű.

Mire érdemes figyelni a fűszernövények gondozásakor?

Fény. A kerti fűszernövények a legjobban teljes napfényben fejlődnek. A beltéri fűszernövényeket is érdemes a lehető legnaposabb ablak mellé tenni. Ha szükséges, a természetes fényt LED-es világítással is ki lehet egészíteni. hogy összesen 12-14 órányi fényt kapjanak a növények. Hetente egyszer forgassuk el a fűszernövények cserepét, az óramutató járásával egyezően, hogy minden oldal egyformán kapjon napfényt.

Öntözés. A növényeknek szüksége van vízre a növekedéshez, de a túl sok víz elrohaszthatja a gyökereiket. Ezért úgy próbáljuk meghatározni, hogy szükséges-e öntözni, hogy az első ujjpercig beledugjuk az ujjunkat a virágföldbe. Ha száraz, ideje öntözni, ha nedves, akkor még hagyjuk egy napig, és másnap ismét ellenőrizzük le.

Páratartalom. A mosogatóhoz közeli ablakpárkány egy kis extra páratartalommal járhat, ami különösen a fűtési időszakban lehet hasznos. De szintén hasznos lehet, ha kavicsokkal teli tálcára tesszük a cserepeket, amire öntözéskor ráfolyik a víz, és ezekről tud párologni.

Hőmérséklet. A fűszernövényeknek ideális a szobahőmérséklet, a 18-23 Celsius-fok, de arra ügyeljünk, hogy a levelek ne érjenek az ablakhoz. A bazsalikom lehet érzékenyebb a hidegre, ezért ezt mindig tartsuk legalább 20 Celsius-fokos helyen.

Az ideális cserép. A műanyag és mázas kerámiák általában több nedvességet tartanak meg, mint a légáteresztő cserépedények. A fűszernövényeknek általában jobb helyük van ez utóbbiakban. Arra figyeljünk, hogy legyen az edényben vízelvezető nyílás, és öntsük le a felesleges vizet az alatta lévő tálkából. Talaj tekintetében pedig jobb egy lazább keverék, amin jobban át tud járni a víz.