Trend

5 trükk, hogy ne nyírd ki folyton a szobanövényeidet

Ha az a típus vagy, aki a legegyszerűbb cserepes növényt sem képes hosszan életben tartani, mindenképp olvass tovább.
2023. Április 23.
fiatal nő növényeket ültet lakásban
Fotó: Getty Images

A lakásokban nevelgetett oázisok, zöld szigetek csodásan néznek ki – de vannak, akiknek ez csak álom. Mintha mindig összeesküdne valami a szerencsétlen szobanövények ellen, és nem hogy oázis nincs a lakásban, de az egy-két tengődő növényt is előbb-utóbb megszánja valaki, és magához veszi… Pedig a dolog nem tűnik kívülről olyan bonyolultnak, mi lehet mégis a hiba?

Megéri próbálkozni

Nem érdemes ezen a ponton feladni, mert számtalan előnye van, ha a lakásban növények élnek:

  • kellemesebb érzetet adnak az otthonnak
  • egészségesebbnek gondoljuk az olyan lakást, ahol növények vannak
  • jót tesznek a levegő minőségének
  • segítenek optimális szinten tartani a páratartalmat
  • a stresszoldáshoz is hozzájárulhatnak
  • a szép állapotban lévő növények a gondoskodás jó érzetét adják – de az épp csak tengődő zöldek pont fordítva!

Szóval tenni kell valamit, ha nem igazán tudtad eddig életben tartani a szobanövényeket. A Northern Echo szakértője, Jamie Butterworth tippjei következnek.

1. Válassz jól!

Ha épp nem ajándékba kapod (ki vesz még neked cserepes növényt…), hanem magad választod ki a növényedet, egy kis utánajárással találhatsz olyanokat, amelyek jól bírják a „zordabb” körülményeket is. Vagyis – az elején legalábbis – ne olyan növényekkel kísérletezz, amelyek sok gondoskodást, precíz odafigyelést igényelnek. Válassz inkább az alábbiak közül: Aspidistra (kukoricalevél), Monstera (könnyezőpálma) vagy valamilyen szép kaktusz.

2. Honnan jön?

Ha tudod, milyen típusú növényről van szó (és ha nem is egyértelmű, rövid kereséssel kiderül), akkor könnyen kitalálható, mennyi gondoskodást igényel, és hol lesz a legjobb helye. Értelemszerűen a sivatagi növények bírják/szeretik a napot, nem igényelnek nagyon precíz öntözést. Vagy az árnyékban növő növényeket érdemes az északra néző ablakok közelében elhelyezni. Az elhelyezés egyébként nagyon fontos: ha csak úgy találsz helyet a zöldeknek, hogy hol néznek ki a legjobban, elég nagy az esélye, hogy nem élnek túl…

3. Csak figyelj

A szakértő azt tanácsolja, hogy egy nekik megfelelő, de jól látható, mindig szem előtt lévő helyre tedd a növénye(i)det. Így ugyanis hamar észreveszed, ha valami baj van, például lekókad, és megpróbálhatod orvosolni a problémát.

4. Vegyél vissza

A legtöbb sikertelen növénynevelési próbálkozás kudarcának oka a túlöntözés. Bizony, a túl sok víz vagy az állandó aggódás (és az emiatti áthelyezgetés, rendezgetés, locsolás, egyéb próbálkozások) egyáltalán nem növeli a túlélési esélyeket. A szakértő szerint jó ötlet könnyen alkalmazkodó növényt választani, például a Schefflera Arboricolát (sugárarália), amely egy-két hetente igényel csak törődést.

5. Nevelj ehetőt

Ha olyasmit nevelgetsz, amiből aztán a tányérodra is kerülhet, nagyobb az esélye, hogy nem feledkezel meg róla. A szakértő fűszernövényeket, chilit vagy salátát javasol, amelyekkel érdemes kísérletezni. Az ilyen kertészkedést ráadásul a gyerekek is nagyon szokták élvezni.

Ha még ettől sem jött meg az önbizalmad, kipróbálhatsz szobanövény-nevelgető tanfolyamot. Garantáltan stresszoldó hatású lesz, és segíthet, hogy egy kicsit közelebb kerülj ha nem is az oázishoz, de a zöldebb lakáshoz. Az Urban Jungle Budapest például a vicces Hisztis szobanövények megszelidítése néven hirdet workshopot, a Plante Budapestnél a lényegre törő Szobanövények gondozása címet kapta a kurzus, a Mini Kerttel pedig üvegtetős, zárt floráriumot készíthetsz.

Forrás: The Northern Echo