Család

Így gondoskodj a szobanövényekről, ha elutaztok a téli szünetben

Ha épp nincs senki, aki átjönne meglocsolni őket, vagy nem tud elég gyakran jönni, ezekkel a trükkökkel segíthetsz a szobanövényeknek túlélni azokat a napokat, amíg nélkülözniük kell a gondoskodásodat.
2023. December 19.
szobanövények az ablakpárkányon télen
Fotó: Getty Images

Idén a régóta megszokottnál hosszabb a téli szünet az iskolákban, könnyebben belefér, hogy pár napra elutazzatok. Ha olyan szerencsések vagytok, hogy valamilyen kellemes helyen tudtok pihenni a karácsonyi szünetben, a nagyszülők, rokonok vagy barátok látnak vendégül titeket több napra, és nem csak a megszokott villámlátogatásra, akkor élvezzétek ki ezt az időt. Ha szereted a növényeket, és több szobanövény is díszíti az otthonotokat, akkor előfordulhat, hogy kicsit aggódsz amiatt, hogyan viselik a hosszabb távollétet, kell-e hívnod valakit, hogy locsolja őket. Akár tud jönni a „növényszitter”, akár az a verzió lép életbe, hogy ki kell húzniuk pár napot a rendelkezésükre álló vízmennyiséggel, ezek a trükkök sokat segíthetnek, hogy ne viselje meg őket (nagyon) a megszokott gondoskodást nélkülöző időszak.

1. Tedd őket „csapatba”

Ha egy helyen gyűjtöd össze a növényeket, viszonylag közel teszed őket egymáshoz, a szoba azon részén egy saját kis mikroklímát tudnak létrehozni, amiben könnyebben megtartják a nedvességet. Ez elsősorban a sok locsolást igénylő, párás környezetet szerető növényeknek különösen hasznos. Ráadásul így a beugró növénygondozónak is könnyebb dolga lesz a locsolással.

2. Vidd el őket a napról

Olyan helyet válassz a növényeknek, ahol nem éri őket direkt napfény. Ami belefér, ha ott vagy és figyelsz rájuk, de ha több napig vannak esetleg tűző napon, megváltozhat a vízigényük, és lehet, hogy nem lesz elég az a vízmennyiség, amennyit előre adagoltál nekik (és nem jön senki, aki figyelmesen meglocsolja őket, vagy aki jön, az nm igazán ért a növényekhez, nem figyel rájuk, csak locsolja őket valahogy). Ez persze nyáron igazán nagy probléma, de télen is lehet hosszabb ideig szikrázó napsütés, ami nem minden növénynek ideális.

3. Használj öntözőgolyót

Ha nincs senki, aki beugorna öntözni, az öntözőgolyó jó átmeneti megoldás lehet. Természetesen nem pótolja azt a figyelmes gondoskodást, amit te adsz a kedvenc növényeidnek, de arra a pár napra ellátja őket annyi vízzel, hogy ne szenvedjenek nagyon a hiányodtól (és a vízhiánytól). Egyszerű műanyag, és dizájnosabb, akár üvegből készült darabokat is találhatsz, a galériában mutatunk néhányat.

A cikk a galéria után folytatódik.

6 fotó megtekintése

4. Írd le a szabályokat

Ha jön hozzátok valaki, aki megöntözi a növényeidet, írj neki „puskát”. Akkor is, ha maga is növényrajongó – a tieidet nem biztos, hogy ismeri, ahogy a már kialakult ritmust sem. És akkor is, ha amatőr, akkor részletesebb legyen a leírás. Jelöld, melyik növényt mely napon kell öntözni, és írd le azt is, hogy csekkolja előtte a födet, és ha nedves, akkor ne locsoljon, vagy épp csak egy picit. Legyél egyértelmű, nem biztos, hogy ismeri a virágok elnevezését. Legegyszerűbb, ha színes cetlikkel vagy számokkal jelölöd a növényeket, és úgy adod hozzájuk az utasításokat. Ha vannak különleges tudnivalók (áztatni kell a növényt a kádban, épp csak egy picit szabad locsolni, vagy pont hogy sok víz kell neki, stb), azokat is írd fel. Ezek persze akkor igazán fontosak, ha egy hétre vagy annál több időre utaztok, de ha van különösen érzékeny növényed, akkor pár napra is különleges odafigyelést kell kapnia.

5. Locsolj előre

Ha csak néhány napról van szó, és nem jön senki locsolni, adj bőven vizet a növényeknek, mielőtt elindultok, és elég jól fogják bírni valószínűleg. Kipróbálhatod, hogy a kádba téve nagyon alaposan öntözöd őket, hagyod kicsit kicsepegni a felesleges vizet, és úgy teszed őket vissza a helyükre.

6. Figyelj a hőmérsékletre

A fűtést biztosan leveszed arra az időre, amíg elutaztok, ami alapvetően jó a növényeknek. Nagyon ne hagyd kihűlni a házat – az viszont nem jó nekik, és energetikai szempontból sem feltétlenül jó. Ha marad nyitva ablak a szellőzés miatt, nagyon kihűlhet a lakás. Ha mégis így döntesz, a növények ne legyen a nyitott ablak közelében.

Forrás: Thespruce.com, cnet.com