Gyerek

10 növény, aminek a hálószobában a helye

A szobanövények nemcsak szépek, hanem jó hatással is lehetnek az életminőségünkre. Összeszedtük, hogy milyen növényeket kéne a lakásban tartanunk ahhoz, hogy jobban érezzük magunkat.
2018. Június 20.
Az Aloe verának is a hálószobában a helye

Növények között lenni jó, de nem csupán esztétikai szempontból. Bármilyen meglepően is hangzik elsőre, de a légtisztításon túl a szorongásra, stresszre, álmatlanságra, sőt még a náthára is befolyással bírnak a szobanövényeink.

A NASA és az American College korábbi kutatásából megszületett egy lista a hálószobánkban tartandó legfontosabb növényekről. Íme.

Fikusz: A kislevelű fajtára gondolj. Kitűnően eltávolítja a bútorokból, szőnyegekből áradó szennyeződéseket.

Aranypálma: A legjobb növény a légszennyeződés felszámolására. Ha hajlamos vagy a náthára és az arcüreggyulladásra, akkor jó választás ez a növény, növeli a szoba páratartalmát és segíti a könnyebb elalvást.

Borostyán: Az American College of Allergy, Asthma and Immunology kutatói szerint a borostyán legyőzi a penészt: mindössze 12 órára van szüksége ahhoz, hogy leszámoljon a spórák 78 százalékával.

Aloe vera: Szintén a légtisztításban jeleskedik, de emellett megszabadít olyan anyagoktól is, mint a bútorokban lévő formaldehid és a tisztítószerekre jellemző benzol.

Törpe datolyapálma: Nem túl igényes növény, jól bírja, ha elfelejted meglocsolni. Különösen a xilol eltávolításában erős.

Rákvirág: Ő sem túl igényes, ráadásul jól bírja a sötét helyeket is. Növeszd minél nagyobbra, annál jobban távolítja el a méreganyagokat a szobádból.

Vitorlavilág: Nagyon szép növény, ami a levelein keresztül nyeli el a penész spóráit, miközben jelentősen javíthatja a légminőséget.

Szobapáfrány: A páfrány elsősorban a formaldehiddel vívott harcban jeleskedik.

Zöldike: Megszabadítja a káros anyagok 90 százalékától a szobád. Ha porallergiában szenvedsz, a zöldike a te növényed, sokat segíthet tüneteid enyhítésében.

Botpálma: Amennyiben hálószobádban lakik, a formaldehidnek, az ammóniának, a xilolnak és toluolnak egyaránt búcsút mondhatsz.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: divany.hu