Kisgyerek

11 tipp, hogy allergénmentessé tedd a lakásod

Ha a családban valaki allergiával küzd, az alábbi tanácsok sokat segíthetnek!
2017. Április 13.

1. „Kérlek, vedd le a cipőd!”

Jó dolog, ha vendégek érkeznek, azonban ha valaki ragaszkodik a cipőjéhez, azt nehéz udvariasan megkérni, hogy tegye le a bejáratnál. Pedig, ha az egyik gyerek allergiás, akkor érdemes, ugyanis a cipő talpán port, polleneket és más szennyeződéseket is behozhatnak a lakásba. Mindenképp legyen lábtörlőnk, egy rendes kisszekrény a cipőknek és vendégpapucs, hogy ha barátok érkeznek, ne kelljen zokniban vagy mezítláb járkálniuk a lakásban.

2. Gondold újra a játékok tárolását

Nos, igen, a gyerekjátékok az egyik legjobb porfogók. A legcélszerűbb, ha a szekrényben vagy zárható dobozokban tároljuk őket, és nem a polcokon sorakoznak. A legjobb, ha műanyag tárolódobozt használunk, hiszen ezeket könnyebb tisztántartani. A legtöbbet forgatott játékok maradhatnak a polcon, de ezeket is rendszeresen mossuk, tisztogassuk le.

3. Nézz be az ágy alá is

Nem árulunk el nagy titkot, ha azt mondjuk, hogy az ágy alatt hamar jó kis porcicák gyűlhetnek össze. Fontos, hogy a hálószobában hetente akár többször is porszívózzunk fel, és igyekezzünk rendszeresen portalanítani.

4. Áldozz az ágyneműre

Szánjunk kicsit több pénzt az ágyneműnkre, és válasszunk olyan matracvédő- és párnahuzatot, ami hipoallergén, még jobb, ha poratka ellenes. Már vannak nedvességtaszító és légáteresztő matrachuzatok is, amik nyáron különösen jó szolgálatot tehetnek. Ne feledkezzünk meg a gyerekek ágyneműjéről sem!

5. Moss legalább 50 fokon

Allergiaszezonban érdemes minden napi használatban lévő szövet-félét (ágynemű, törölközők, függöny, kis szőnyegek, pokrócok) heti szinten, minimum 50 fokon mosni. Ezért vásárláskor ügyeljünk rá, hogy olyan dolgokat választunk, amik bírják ezt a hőmérsékletet.

6. Szabadulj meg a szőnyegektől

Ha a családban valaki allergiával küzd, jobban tesszük, ha megválunk a szintén remek porfogó hírében álló szőnyegektől (és felszámoljuk a padlószőnyeget is!). A legideálisabb a kő-, fapadló vagy linóleum. Ha semmiképp nem tudunk élni a pihe-puha szőnyegek nélkül, akkor szerezzünk be olyan kisebb darabokat, melyek könnyen moshatók – ezekkel barátságosabbá tehetjük a lakást.

7. Cseréld le a nagy függönyöket!

Az óriási, nehéz függönyöket és az állítható fényáteresztő képességű reluxát felejtsük el! A reluxa kis fokai között nagyszerűen megül a por és a különböző allergének. Ugyanígy a vastag, húszévente egyszer kimosott függönyökben is. Válasszunk inkább könnyebb pamut vagy szintetikus anyagból készült drapériát, és egy mozdulattal felhúzható, egybefüggő reluxát, ami szintén egyszerűen tisztítható.

8. Ne legyen magasabb a páratartalom 50%-nál

Egy 17 hónapon át tartó tanulmányból kiderült, hogy azokban az otthonokban, ahol a páratartalom alacsonyabb volt 50%-nál, az allergének szintje sokkal alacsonyabb volt. Természetesen a túl száraz levegő sem jó (irritálhatja a nyálkahártyát), ezért az 50 körüli érték az ideális. A lakás hőmérsékletét pedig tartsuk 20-22 fok közötti.

9. Tartsuk zárva az ablakokat

Délelőtt 10 és délután 3 között, amikor a legmagasabb a levegő pollenkoncentrációja, a legjobb, ha zárva tartjuk az ablakokat. Illetve akkor is, ha nagyon szeles az idő.

10. Jelöljük ki a háziállatok helyét

A kutyusnak és a cicusnak is jobb, ha a kertben szaladgálhat, ezért az lenne az ideális, ha többnyire kint tartózkodnak. Ha lakásban tartunk háziállatot (és nincs kert), akkor pedig legyen az a szabály, hogy a hálószobákba nem mehetnek be. A szőrük ugyanis minden lehetséges allergént összegyűjt, ezeket pedig egy pillanat alatt szétszórják a lakásban. A kutyákat igyekezzünk minél gyakrabban fürdetni.

11. Csekkoljuk a tisztítószereket

Előfordulhat, hogy épp a tisztítószerek okozzák a kellemetlen allergiás tüneteinket. Kerüljük a nagyon erős illatú, durva kemikáliákat tartalmazó verziókat, és részesítsük előnyben a természetesebb változatokat. Ez utóbbiak környezetkímélőbbek is. Szintén kerülendők a légfrissítők és különböző illatosítók. A mosószerek (mosópor, öblítő) esetében is keressük a hipoallergén, illatmentes, természetes összetételű készítményeket.

Kapcsolódó cikkek:

Porallergia – Egy ágyban alszol az ellenséggel?

10 dolog, amire meglepő módon allergiásak lehetünk

11 hatékony takarítási tipp