Baba

10 dolog, amire meglepő módon allergiásak lehetünk

A legtöbben már hallottunk a pollen - és a mogyoróallergiáról, a kiütést okozó samponokról és szappanokról. Kevésbé ismeretes azonban, hogy rengeteg egyéb dolog is okozhat allergiát.
2016. Május 02.

Ezt állítja Dr. Matthew Zirwas, az ohio-i Wexner Medical Center kontakt dermatitis-szakértője. Íme 10 dolog, amiről kevesen tudják, hogy akár allergén is lehet.

A törlőkendők

Néhány évvel ezelőtt lett figyelmes a szakember arra, hogy egyes babák intim testtájai, és édesanyjuk keze egyaránt kiütésekkel teli. Később kiderült, hogy egyes tisztítókendőt árusító cégek methylisothiazolinonnal tartósítják termékeiket paraben és formaldehid helyett.

A testápoló, amit ezer éve használunk

Előfordul, hogy tünetmentesen használunk egy terméket tíz éven át, aztán mégis kiütést kapunk tőle. Zirwas szerint ha az allergia egy adott összetevőre genetikailag kódolt tulajdonságunk, lottózunk, valahányszor a terméket használjuk.

Antibiotikus és viszketés elleni krémek

Elképzelhető, hogy egy rovarcsípés után az ember bekeni a csípést, hogy ne viszkessen, és másnapra minden sokkal rosszabb lesz. Hasonló probléma az antibiotikus krémeknél is előfordulhat, amit apróbb vágások helyi kezelésekor alkalmaznak sokan.

Az ágynemű

A poratka épp csak mikroszkopikus nagyságú, szabad szemmel láthatatlan, széklete viszont allergénnel számít: gyakran folyik tőle az orrunk, könnyezik a szemünk, esetleg tüsszögünk. Védekezni a probléma ellen heti egyszeri, forróvizes ágyneműmosással lehet.

A szobanövények

A penész gyakori otthoni allergén, csak míg a többség a fürdőszobában és a pincében rendszeresen megszabadul tőle, a szobanövényekről hajlamos megfeledkezni. Pedig ők is lehetnek penészesek…

A mozgólépcső korlátja

A gumi- ill. latexbevonatú korlátokkal észrevétlenül kapcsolatba kerülhet az is, aki egyébként tudja, hogy gumi- illetve latexallergiája van.

A műköröm

Az akril-allergia miatt olykor kiderül, hogy a műköröm talán nem a legjobb ötlet volt…

Az ételben található nikkel

Az amerikaiak kb. 15 százaléka érzékeny a nikkelre, így bizonyos ékszerek viselésekor kiütések jelentkeznek a bőrükön. A nikkel azonban az ételben is problémát okozhat.

Az időjárás

Nem mindenki szereti a hideget, de van, aki egyszerűen allergiás rá. Ez nem csak egy mondás, a hidegallergiások bőre kipirosodik, viszketni kezd, nem ritkán bedagad, de kiütések is megjelenhetnek a hideg hatására.

A vöröshús

Van, aki kizárólag a vöröshúsra allergiás, ezért kénytelen tartózkodni a fogyasztásától, illetve főzéskor is kerülnie kell a kontaktot a vöröshússal.

Kapcsolódó cikkeink:

Allergia ellen tartsunk macskát, kutyát?

Keresztallergia: a sutyiban támadó ételek

Allergia

Allergiát válthatnak ki az iPadek

Forrás: Medipress