Baba

Csak egy kis nátha

Vörös az orra, felpuhult a bőre, húsz évet öregedett egy nap alatt, és amikor ijedten kérdezik tőle, mi a baj, a válasz: "csak egy kis nátha"... Ugye, ismerős jelenet?
2015. Február 12.

Bosszantó tünetek

A hazai közfelfogás nem tekinti különösebben figyelemreméltó betegségnek a megfázást, a náthát. Némi joggal, hiszen a halálozási statisztikákban valóban örvendetesen hátul áll, de ez persze a betegség által okozott kellemetlenségeken nem enyhít. Sőt, miközben az érintett szörnyen érzi magát, fáj a feje, kapar a torka, folyik a könnye, tüsszög egyfolytában, hideg keze-lába, nemhogy enni, élni sincs kedve, a környezetétől semmiféle együttérzést nem tapasztal, legfeljebb egy “Menj haza, szórd otthon a bacilusaidat, ne fertőzz itt meg minket” felszólítást vetnek oda neki.

Sovány vigasz, hogy a munkatársaknak az esetek többségében nincs igazuk. A betegnek valóban tanácsos lenne ugyan hazamenni, ágyba bújva kúrálnia magát, és az is igaz, hogy a nátha testközelségben, azonos légtérben cseppfertőzéssel könnyen fertőz, csak abban van tévedés, hogy többnyire nem bacilus, hanem vírus okozza a megbetegedést.

Mi történik?

A megfázással járó, jellegzetes tüneteket, a feszítő fájdalmat, a váladékozást, stb. az orr nyálkahártyájának a gyulladása okozza.

Az orr többfunkciós szerv: többek között feladata a belélegzett levegő megtisztítása, melegítése és párásítása. Ha ez nem sikerül teljesen – kórokozók kerülnek a légutakba, hirtelen lehűlés történik, akkor a nyálkahártya megduzzad és fokozza a váladéktermelését. Természetesen számos egyéb ok (vegyi anyagok, gyulladás, allergia, stb.) is állhat a nyálkahártya-irritáció, illetve duzzadás hátterében. A még nem kóros nyálka tiszta, átlátszó, nem vízszerű, hanem kissé nyúlós-tapadós. Ha a jellege megváltozik, vizes, vagy éppen ellenkezőleg, sűrűbb, esetleg gennyes, sárgás lesz, az már valamilyen betegség jele.

A nyirkos, hideg időben fellépő náthák legtöbbször fertőzéses eredetűek, a kórokozók pedig az esetek 80-85 százalékában az úgynevezett rinovírusok, adenovírosok. A szervezetünk egy-egy lezajlott betegség után az adott kórokozóra védettséget szerez ugyan, de mivel ezeknek a náthavírusoknak több száz fajtája, szerotípusa ismeretes, így érthető, miért lehet egy őszi-téli szezonban többször is náthát kapni.

A szervezetünk védekező mechanizmusa fellép a fertőzés, a kórokozó ellen, de az általános állapotunktól, erőnlétünktől, pszichés státuszunktól függ, hogy a nyálkahártyában megtelepedő vírus megbetegít-e vagy sem. Például ha stresszes helyzetben, vizsgaidőszakban, érzelmi válság vagy egyéb ok miatt lemerülnek az energiatartalékaink, könnyebben elér minket a legbanálisabb fertőzés is. Ilyen módon hat a klasszikus megfázás is: a lehűlés csökkenti a szervezet ellenálló képességét a vírusokkal szemben.

Cseppfolyós lefolyás

Torokkaparással, enyhe rossz közérzettel kezdődik. Fájdalmas, feszítő érzés húzódik az orr, a homlok környékére. Azután hamarosan kezdődik a tüsszögés, a didergés, az izomfájdalom, az orrfolyás, az enyhe köhögés. A fél- egy napos lappangási idő után még rosszabbá válik a közérzet, a fejfájás erősödhet, amit hőemelkedés is kísér. A nagy mennyiségű, híg, vízszerű váladék egy-két nap múlva sűrűvé, gennyessé válik. A torokfájást tovább fokozza, hogy az orrdugulás miatt a szánkon át veszünk levegőt, így szárazabbá válik a garat nyálkahártyája. A meghűlés okozta nátha tünetei általában egy hétig tartanak, a betegség legtöbbször következmények nélkül 7-8 nap alatt elmúlik.

Az egyszerű nátha súlyosabb szövődményeket, például tüdőgyulladást, ritkán okoz. Ha azonban bakteriális fertőzés is éri a szervezetet, akkor a felülfertőződés következtében súlyosabb megbetegedések is kialakulhatnak. Ezt az jelzi, hogy a váladék színe megváltozik, mert már gennysejteket is tartalmaz. Ha váladék besűrűsödve betokosodik, elzáródnak a járatok, akkor előfordulhat arc- és orrmellék-, illetve homloküreg-gyulladás.

Mivel ezek az üregek a fülüreggel is összeköttetésben vannak, fülfájás is kísérheti. Az influenza több tünetében hasonlít a náthához, a köztudatban gyakran keveredik is a kettő. Pedig nem minden nátha influenza, de minden influenza náthával jár. A különbség lényege, hogy az influenza vírusos eredetű, járványszerű, és mivel más szervekre, akár az egész szervezetre kiterjedhet, többnyire egyéb tünetekkel, például lázzal, végtagfájdalmakkal is jár.

Forrás: HáziPatika.com