Baba

A meleg mindig jót tesz?

Megfázás esetén örök jó tanács, hogy a kicsit melegben kell tartani. Van azonban, hogy ezzel inkább ártunk!
2014. Március 19.

A meleg jót tesz valóban az alábbi esetekben:

  • Amikor a szervezet kórokozókkal küzd, megemelkedik a testhőmérséklet, a magasabb hőmérséklet ugyanis nem kedvez nekik. Ezért nem kell feltétlenül a láztalan állapotra törekedni, csak a 39 Celsius-foknál magasabb hőt kell erre a szintre csökkenteni, így érvényesül a szervezet öngyógyító ereje. Ha a baba még nincs 3 hónapos, akkor azonban már 38 foktól meg kell kezdeni a lázcsillapítást.
  • A meleg fájdalomcsillapításra is alkalmas, ezért fülfájás, hasfájás esetén a melegítő párnácskák gyorsan enyhítik a fájdalmat.
  • Láztalan állapotban, kezdődő megfázás, kihűlt lábak esetén egy meleg fürdővel, teával, levessel fokozhatod a test vérellátottságát, serkentheted a vérkeringést, meleg inhalálással, infralámpával pedig az adott testrészen érhetsz el helyi melegedést. A lehűlt testrészen ugyanis lassul a vérkeringés, és ez csökkenti a szervezet ellenálló erejét, de kedvez a kórokozóknak.

Megfázás esetén örök jó tanács, hogy a kicsit melegben kell tartani. Van azonban, hogy ezzel inkább ártunk!

Amikor a melegítéssel rosszat teszünk:

    • Amikor a légutak nyálkahártyái megduzzadnak, és emiatt beszűkülnek. A gyulladt terület hűtésével, hideg borogatással, hideg pára belélegeztetésével csökkentheted a duzzanatot.

A hűtőfürdő helyes módszere:

  • Ültesd a gyermeket a testhőjével megegyező hőmérsékletű vízbe.
  • Lassan, fokozatosan hűtsd le a vizet. Kevergesd is közben, és locsold a kicsi testére. Kb. 10 percig tartson a procedúra.
  • Ne hűtsd le a vizet 31-34 foknál kevesebbre.
  • Ha a láz 39 Celsius-fok fölé emelkedik, megfelelő lázcsillapítással, szükség esetén hűtő borogatással, hűtőfürdővel csökkentsd a lázzal járó kellemetlen tüneteket. Ne takard be a lázas gyereket, ha melege van. Fontos elmondani, hogy a fizikai lázcsillapítás a külföldi ajánlások szerint nem elég hatékonyak a lázcsillapításban, csak a közérzet javítására érdemes alkalmazni őket, azt is csak a megfelelő módon.
  • Ha a szobalevegőről van szó. Hűvösebb lakásban kevésbé szaporodnak a gombák, atkák, elviselhetőbbek a légúti megbetegedések tünetei, nyugodtabban alszik a baba, kevésbé száradnak ki a légutak nyálkahártyái, ezáltal ellenállóbbak a kórokozókkal szemben.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Kismama magazin