Baba

Amikor gyermekekre veszélyes lehet a megfázás

A megfázás egy gyermek életének visszatérő momentuma, azonban előfordulhat, hogy a felső légúti fertőzés tüdőgyulladás forrása lehet.
2014. Február 13.

A Pediatrics január 13-i számában bemutatott tanulmány arra próbált rávilágítani, mikor kell rhinovírus-fertőzés (hagyományos megfázás) mellett nagyobb kockázattal számolni. Egyes kisgyermekeknél a fertőzés légcsőhurut, vagy tüdőgyulladás forrása lehet. Jonny Yokosawa és az Uberlandiai Szövetségi Egyetem (Brazília) munkatársai 434 hét év alatti gyermeket tanulmányoztak, akik légúti panaszokkal fordultak orvoshoz.

A vizsgálati csoportban 31 esetben állt a háttérben rhinovírus, a tünetspektrum az enyhétől a súlyosig terjedt, előfordult zihálás, kifejezett nehézlégzés és köhögés is. Az elemzés rávilágított, a tünetek súlyossága más faktorokkal volt kapcsolatba hozható, például a koraszüléssel, a szívbetegséggel, vagy az asztmával. A cikk felhívja úgy az egészségügyi dolgozók, mint a szülők figyelmét, hogy ezen gyermekek esetén fokozottabb figyelem szükséges.Emellett a rhinovírusos esetek 42 százalékában egy időben más vírus is jelen volt. A társfertőzések közül az RSV-t kell kiemelni, mely szintén megfázásos tüneteket okoz. Amennyiben RSV is jelen van, a betegség súlyosabb lefolyása várható.

Forrás: Medipress