Baba

Orrspray-kisokos: így válaszd ki a megfelelőt

A patikában recept nélkül is sokféle hatóanyag-tartalmú orrspray elérhető, nem mindegy azonban, hogy mikor melyiket a legcélszerűbb alkalmazni.
2024. Február 07.
FOTÓ: GETTY IMAGES
FOTÓ: GETTY IMAGES

Orrfolyást és orrdugulást sok minden okozhat: a leggyakrabban különböző szezonális, légúti vírusok, bakteriális gyulladások, valamint előfordulnak allergiás eredetű tünetek is. Bármely okból alakul ki az adott orr-fül-gégészeti betegség, minden esetben és életkorban fontos a váladék mielőbbi eltávolítása. Ennek legfőbb oka, hogy a légutakban pangó váladékban könnyen elszaporodhatnak a kórokozó baktériumok, amelyek egyebek mellett arc-, homlok- vagy középfülgyulladást okozhatnak. Ráadásul fontos szempont az is, hogy az orrdugulás a gyermek alvását, evését és ivását is nagyban megnehezíti.

Válasszunk az életkornak megfelelő orrspray-t!

A dugulás oldására a folyékony, oldott gyógyszerek közé tartozó orrcseppek és orrspray-k használata kiváló megoldás lehet abban az esetben, ha a megfelelőt választjuk. Az orrcseppekkel szemben az orrspray-k előnyének számít, hogy jóval egyszerűbb a hatóanyagot az orrüregbe juttatni, ahol egyenletesebb módon tud felszívódni a nyálkahártya felületén. Az orrcseppek ráadásul könnyebben a garatba csoroghatnak, ami a készítmények lenyeléséhez vezethet, ez pedig újabb szövődmények forrása lehet.

Orrspray választásánál a legfontosabb szabály az, hogy mindig az életkornak megfelelőt használjunk. Általánosságban elmondható, hogy a gyermekek számára javasolt készítmények között találunk 1 éves kor alatt, 1-6 éves kor között, 6, illetve 12 éves kor felett alkalmazható változatokat. Az orrspray-k elérhetőek vényre vagy vény nélkül, gyógyszeres és természetes hatóanyag-tartalommal is. Választhatunk sóoldatos, valamint érösszehúzó és nyálkahártya-lohasztó hatású készítményt, illetve vannak kifejezetten allergia esetén ajánlottak.

Gyógyszermentes, természetes változatok

Elérhetőek olyan orrspray-k, amelyek segítenek az orrüreg megtisztításában is. Az óvodás korú gyermekek már önállóan is képesek az orrfújásra, a kisebbeknek azonban segítségre van szükségük. Ehhez használhatunk különböző kézi vagy elektromos orrszívó-porszívót is, amelyet annyiszor kell egy nap bevetni, ahányszor az orrüreg megtelik váladékkal, azaz ahányszor egy nagyobb gyermek az orrát fújná. Eldugult orrüreg esetén ebben segíthetnek azok a vény nélkül kapható, sóoldatos orrspray-k, amelyek gyógyszertartalom nélkül könnyítik meg az orrváladék eltávolítását. Ezek általában életkori korlátozások nélkül, már a legkisebbek esetében is használhatóak.

Gyógyszerhatóanyag-tartalmúak

A különböző gyógyszerhatóanyag-tartalmú orrspray-k között vannak receptköteles és vény nélkül kapható készítmények. Használatuknál különösen fontos betartani az életkorra vonatkozó szabályokat, hiszen a felnőttek számára alkalmas változatok kisgyermekeknél túladagolást és súlyos komplikációkat is okozhatnak. Ezek az érösszehúzó, duzzanatcsökkentő és nyálkahártya-lohasztó hatású készítmények segítik az orrdugulás megszüntetését, és váladékcsökkentő hatással is rendelkeznek. Ezeket az orrspray-ket mindig a megtisztított – kifújt vagy kiszívott –, tiszta orrjáratba kell alkalmazni ahhoz, hogy megfelelően ki tudják fejteni a hatásukat.  Mindig tartsuk be az adott gyógyszerre vonatkozó adagolási útmutatót, ne használjuk egy nap többször vagy hosszabb időn keresztül, mint amennyi a mellékelt betegtájékoztatóban szerepel vagy amennyit a kezelőorvos előírt.