Baba

Nátha, orrdugulás: mi a megoldás?

Ki ne tudná, hogy mennyi kellemetlenséget tud okozni egy "egyszerű" nátha is? Nyilván Ön is tapasztalta, hogy milyen elesett az ember betegen, és mennyire megnehezíti a mindennapokat a torokfájás, a fejfájás, az orrdugulás és a köhögés.
2015. Január 26.

A náthával járó panaszok közül sok beteg az orrdugulást találja a leginkább zavarónak. Nem véletlenül, hiszen az orrdugulás akadályoz a légzésben, a nyugodt alvásban, a pihenésben, orrvérzéshez vezethet és beszélni sem könnyű eldugult orral.

Jó tudni: amennyire zavaró tud lenni az orrdugulás, annyira egyszerűen segíteni is lehet rajta!

A megoldást a helyileg, az orrban alkalmazott érösszehúzó, az orrdugulást okozó duzzanatot csökkentő hatóanyagok pl. xilometazolin, oximetazolin, tramazolin jelentik. A felsorolt hatóanyagok számos készítménye, orrcseppek és orrspray-k széles választéka vásárolható meg a gyógyszertárakban vény nélkül. A gyógyszerek szükség esetén, legfeljebb napi 2-3 alkalommal történő használata gyors és tartós enyhülést hozhat, és a náthás betegek is „levegőhöz juthatnak”. Arra azonban ügyelni kell, hogy az érösszehúzó hatású orrcseppeket/orrspray-ket nem ajánlott egyhuzamban öt-hét napnál tovább alkalmazni, ebben az esetben ugyanis éppen ellenkező hatás következhet be, mint ami a kezelés célja volt; romolhat az orrüreg átjárhatósága.

Régóta ismertek a szintetikus gyógyszeres hatóanyagot nem tartalmazó, ún. fiziológiás sóoldatok és tengeri sós készítmények, amik az orrban érvényesülő „mosó”-hatásuk révén oldják és eltávolítják a fölösleges nyákot, valamint a kórokozókat, mérséklik a gyulladást és óvják a légutakat borító hám épségét. Ezeknek a természetes eredetű készítményeknek azonban érösszehúzó komponense nincs, így a hatásuk egyes esetekben kevésnek bizonyulhat.A makacs orrdugulás kezelésére is ideális kombinációt jelenthet az a – hazai gyógyszerpiacon még újnak számító – orrspray, ami egyedülálló módon ötvözi magában a tengervíz kíméletes tisztító hatását és egy érösszehúzó hatóanyag, a xilometazolin hatásosságát. A tartósítószer-mentes készítmény gyorsan és hosszantartóan szünteti meg az orrdugulással együtt járó kellemetlenségeket; így már 5-10 perc elteltével érezhető lehet a panaszok szűnése és 8-10 órán keresztül fennállhat a hatás, szabadon lélegezhet a beteg,- legyen az akár kisgyermek, akár felnőtt.

Mikre érdemes figyelni az orrdugulást megszüntető készítmény vásárlásakor?

  • Hasznos tudni, hogy orrspray alkalmazásakor a készítmény általában egyenletesebben oszlik el az orrnyálkahártya felületén, mint orrcsepp alkalmazásakor.
  • Lényeges, hogy mindenki az életkorának megfelelő terméket válasszon. Az orrcseppek és orrspray-k több márkájánál is létezik felnőtt és gyermek termék; bár a hatóanyag megegyező, a kisgyermekeknek készült termékekben annak a koncentrációja alacsonyabb.
  • Klinikai vizsgálatokkal alátámasztott, hogy az orrspray-k, illetve orrcseppek tartósítószer-tartalma kedvezőtlenül befolyásolhatja a felső légutak nyálkahártyáinak állapotát. Okos döntés tartósítószert nem tartalmazó terméket választani.
  • A készítmények csomagolása a megfelelő adagolás biztosítása mellett védi is a gyógyszert. Amennyiben tartósítószer-mentes termékről van szó, a csomagolás által biztosított mikrobiológiai védelem kiemelten fontos. A gyártó szabadalmaztatott innovációinak köszönhetően például az orrspray adagolójába beépített mikrobiológiai szűrő és ezüst-réteg gondoskodhat a kórokozó mikroorganizmusok távoltartásáról.

Nátha, orrdugulás: mi a megoldás?

Ön is orrdugulásra keres gyógyszeres megoldást? Forduljon bizalommal gyógyszerészéhez, aki segít az Önnek megfelelő termék kiválasztásában! Ha a kezelés ellenére sem javulnak a panaszai, a szövődmények (pl. arcüreggyulladás) megelőzése érdekében orvoshoz kell fordulni!

AQ/JAN/15/04