Baba

Orrszívó vagy orrspray? Mutatjuk, melyiket mikor használjuk

Az orrfolyás és az orrdugulás a legtöbb szezonális légúti vírusfertőzés kísérő tünetének számít. Fontos tenni ellene, ugyanis a légutakban pangó váladék komoly szövődmények forrása lehet.
2024. Február 08.
FOTÓ: GETTY IMAGES
FOTÓ: GETTY IMAGES

Nemcsak az orrüreget, hanem a levegővel telt melléküregeket is olyan nyálkahártya borítja, amely kóros állapotában megduzzadhat, ezáltal nehezítve a felgyülemlett váladék kiürítését. A pangó orrváladékban azonban a gyulladást keltő baktériumok könnyen elszaporodhatnak, és arc-, homloküreg- vagy akár fülgyulladást is okozhatnak. Ahhoz, hogy a sokszor hosszúra nyúló, fájdalmas – vagy akár antibiotikumos kezelést igénylő – betegségeket elkerüljük, érdemes mindent megtenni az orrdugulás megszüntetéséért. Erre kiválóan alkalmasak lehetnek a különböző orrspray-k és orrcseppek, nem mindegy azonban, hogy melyiket mikor használjuk.

Kicsiknek orrszívás, nagyoknak orrfújás

A gyerekek általában óvodás korban tanulják meg az önálló, hatékony orrfújást, addig azonban a szülőknek kell segíteniük ebben orrszívó használatával. Megtalálhatóak különböző kézi, elektromos vagy porszívóra szerelhető változatok, amelyek úgy vannak kialakítva, hogy megfelelő alkalmazásuk egyáltalán nem okoz a gyerekeknek sérülést vagy fájdalmat. Ehhez tartsuk be mindig a hozzájuk tartozó tájékoztatóban szereplő útmutatót, valamint azt, hogy többször, rövid ideig – és ne egyszerre hosszan – végezzük el az orrszívást! A műveletet egy nap annyiszor kell alkalmazni, ahányszor a gyermek orra folyik, tehát elképzelhető, hogy egy órán belül is többször szükség lehet rá.

A nagyobb gyermeket mielőbb tanítsuk meg a helyes orrfújási technikára: mindig egyenként fújja ki az orrlyukakat úgy, hogy az egyiket befogja, a másikat fújja, majd jöhet a csere. Ha egyszerre fújja ki mind a kettőt, a nyomás hatására a váladékot akár pont az ellenkező irányba préselheti, ami megnövelheti a különböző fül-orr-gégészeti szövődmények kialakulását. Fontos továbbá az is, hogy az orrfújást mindig kissé lehajtott fejjel és csukott szájjal végezze.

Orrspray orrfújás előtt

A gyógyszertárban számos olyan típusú orrcsepp és orrspray elérhető, amelyeket érdemes az orrfújás előtt a váladék fellazítására használni. Az orrspray-k használata azért előnyösebb, mert az orrcseppekkel szemben jóval egyszerűbb a megfelelő helyre juttatni, egyenletesebben terül végig és szívódik fel a nyálkahártya felületén. Vény nélkül elérhetőek olyan tartósítószermentes változatok, amelyek elsősorban sót tartalmaznak, és már a legkisebbek számára is biztonságosan használhatóak. Egy nagyobb gyermek az orrspray-t már önállóan is használhatja: ehhez kissé hajtsa előre a fejét, miközben az egyik orrlyukába belefúj, a másikat fogja be. A befújással egy időben szívjon be egy kevés levegőt az orrán, majd a száján engedje ki. Ezt követően jöhet a csere. A fiziológiás sóoldat-tartalmú készítmények általában életkortól függetlenül használhatóak.

Gyógyszer tartalmú orrspray-k

Az úgynevezett dekongesztáns, azaz érösszehúzó és nyálkahártya-lohasztó hatású orrspray-k azonban mindig szigorúan életkorhoz kötöttek. Ezeket az orrüregek megtisztítása után kell alkalmazni. A gyógyszerhatóanyag-tartalmú készítmények között vannak receptköteles és vény nélkül kapható változatok. Az érösszehúzó hatású készítmények amellett, hogy segítik az orrdugulás megszüntetését, váladékcsökkentő hatással is rendelkeznek. Az orrspray-k használata előtt mindig olvassuk el a betegtájékoztatót! A gyógyszertartalmú orrspray-k többsége csak bizonyos idegig és egy nap folyamán csak adott alkalommal használható, amit minden esetben be kell tartani ahhoz, hogy a nemkívánt mellékhatásokat – vagy akár a rászokás kockázatát – elkerülhessük.