Baba

Az immunrendszerünk egyik fontos védőbástyája

Orrnyálkahártya - egy olyan szervünk, melyről méltatlanul kevés szó esik, holott igen fontos szerepe van a felsőlégúti kórokozókkal szembeni védekezésben. Hogyan is?
2020. Október 30.
Az immunrendszerünk egyik fontos védőbástyája (Fotó: Getty Images)

Optimális esetben az orrunkon keresztül lélegzünk, a belélegzett levegő így áthalad az orrüregen. Amennyiben az orrnyálkahártyánk egészséges és hidratált, úgy az orrüregen áthaladó levegő a másodperc tört része alatt felmelegszik, kellően párásodik és nem utolsó sorban jelentős mértékben megszabadul a benne lévő számos kórokozótól. Így aztán a belélegzett levegő megtisztítva, felmelegítve érkezik a tüdőnkbe.

Különböző kísérletek kimutatták, hogy az így belélegzett levegőből a kórokozók mintegy 50%-a kiszűrődik, tehermentesítve ezáltal az immunrendszerünket. Fontos tudnunk azonban azt is, hogy mindehhez nem elegendő pusztán az orrunkon keresztül lélegeznünk. Amennyiben az orrnyálkahártyán sérült, kiszáradt akkor nem tudja kellően ellátni ezt a fontos funkciót. És mi történik akkor, ha az orrlégzésünk gátolt, pl. mert orrdugulástól szenvedünk? Nos, akkor automatikusan a szájunkon keresztül kezdünk el lélegezni, ez pedig a belélegzett levegő minden szennyeződése azonnal a mélyebben fekvő légutakba, majd a tüdőnkbe kerül, és ott különböző kóros elváltozásokat idézhet elő.

Gyermekek esetében ez a funkció még fontosabb

Az orrlégzés tartós károsodása ugyanis a gyermek fizikai és szellemi fejlődését egyaránt megzavarhatja. Orrmandula megnagyobbodás, garat betegségek, arcüreg gyulladás, gégegyulladás, légcsőhurut stb mind-mind következményei lehetnek a gátolt orrlégzésnek.

Az orrnyálkahártyán egészségének megőrzése érdekében sokat tehetünk. Egyik legfontosabb, hogy nem engedjük kiszáradni, figyelünk arra, hogy az otthoni levegő páratartalma folyamatosan kielégítő legyen. Ha ezt nem tudjuk elérni, és érezzük, hogy “száraz az orrunk”, akkor fontos, hogy ne kenőccsel próbáljunk ezen enyhíteni, hiszen az orrnyálkahártyánk optimális közege a nedvesség: használjunk ilyenkor tengervizes orrspray-t, mely kellően hidratálja, regenerálja a már sérült, vagy kiszáradt orrnyálkahártyát.

Ezen készítmények 100%-ban természetesen, használatuk biztonságos, a bennük lévő ásványi anyagok és nyomelemek táplálják az orrnyálkahártyánk sejtjeit.