Baba

Megfázás: így kezeld hatékonyan a tüneteket

A náthának is nevezett megfázás kifejezetten gyakori légúti betegségnek számít gyermekkorban, amely bár egész évben jelentkezhet, a hidegebb hónapokban a legjellemzőbb.
2024. Február 06.
FOTÓ: GETTY IMAGES
FOTÓ: GETTY IMAGES

A megfázás – a megnevezésével ellentétben – nem a hideg hatására alakul ki, hanem leggyakrabban olyan cseppfertőzéssel terjedő vírusok okozzák, mint például a rhino- vagy az adenovírus. A hidegben való nem megfelelő öltözködés vagy a vizes haj csak annyiban járulhat hozzá a kialakulásához, hogy gyengülhet az immunrendszer, amely ezáltal kevésbé tud védekezni a különböző vírusokkal szemben.

Vegyük komolyan az orrdugulást!

Az általában 4-10 napig tartó megbetegedés legjellemzőbb tünete az orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés, torokgyulladás és köhögés, esetleg hőemelkedés és láz. Fontos azonban, hogy az orrtüneteket akkor is komolyan vegyük, ha a gyermek jó közérzetű és lázmentes. A nátha és főként az orrdugulás önmagában is komoly szövődményeket okozhat.  Dugulás esetén az orrmelléküregek megduzzadnak, ami megakadályozhatja a teljes kiürülést, a nyálkahártyában felgyülemlett baktériumok pedig könnyen szaporodásnak indulhatnak. Ennek következtében olyan fájdalmas tünetekkel járó kórképek alakulhatnak ki, mint például az orr-, homloküreg- vagy középfülgyulladás. Ahhoz, hogy ezeket elkerüljük, fontos az orrjáratok folyamatos tisztítása.

Gyakori orrszívás vagy helyes orrfújás

Gondoskodni kell arról, hogy a nagyobb gyerekek minél gyakrabban fújják ki az orrukat, méghozzá helyes technikával. Ehhez hajtsák kissé előre a fejüket, majd először az egyik, majd a másik orrlyukat fújják ki, miközben az ellentétes oldalt befogják. Azoknál a gyermekeknél, akik még nem tudják önállóan fújni az orrukat, szülői segítségre van szükség. Ehhez különböző kézi vagy szájjal működtethető, valamint elektromos és porszívóra szerelhető orrszívók is elérhetőek. Bármelyiket is használjuk, a szívás mindig többször, rövid ideig ismételve történjen, a nap során pedig végezzük el olyan gyakran, ahányszor megtelik az orruk váladékkal.

Használjunk orrspray-t!

Nátha és orrdugulás esetén az orrspray-k használata kifejezetten ajánlott, fontos azonban, hogy mindig a gyermek életkorának megfelelőt válasszunk. Az orrfújást vagy orrszívást megkönnyíthetjük a gyógyszertárban vény nélkül kapható orrspray-k használatával, amelyek segítenek fellazítani a besűrűsödött váladékot. Javasolt csecsemők számára is alkalmazható, tartósítószermentes változatot keresni, amelyekben természetes hatóanyagok találhatóak. Az orrspray-k kíméletes módon segítik a sokszor fájdalmasan száraz, sérült orrnyálkahártya mielőbbi regenerálódását.

Amennyiben szükség van rá, a patikában elérhetőek olyan – receptköteles vagy recept nélkül kapható – készítmények is, amelyek gyógyszerhatóanyagot tartalmaznak. Ezeknél az orrspray-knél kiemelten fontos, hogy tartsuk be mindig az orvos által előírt, valamint a betegtájékoztatóban szereplő adagolási útmutatót ahhoz, hogy a túladagolást vagy az esetleges rászokást elkerülhessük.

Pihenés és folyadékpótlás

Betegségek esetén az immunrendszernek is támogatásra van szüksége, amelynek egyik legjobb módja a zavartalan ágynyugalom. Köhögés vagy nátha esetén érdemes kissé megemelni a matrac fejvégét, ha pedig szükség van rá, csillapítsuk a lázát. Ha a nátha komolyabb tünetekkel, vagy hőemelkedéssel, lázzal jár, gondoskodni kell a bőségesebb folyadékpótlásról is. Az anyatejes babákat érdemes a szokottnál gyakrabban megetetni, a nagyobb gyermekeknek pedig kínálhatunk az életkoruknak megfelelő, vitamindús gyümölcsleveket, könnyű leveseket és gyógyteákat is. Kerüljük azonban ne csak a túl hideg, hanem a túl forró italok fogyasztását is, mivel ezek irritálhatják a sokszor már amúgy is sérült toroknyálkahártyát. Ha a gyermek tünetei súlyosbodnak, magasra szökik a láza vagy a kiszáradás fenyegeti, kérjünk minden esetben orvosi segítséget!