Baba

Mégsem tisztítja a náthás orrot az egyik anyag, amiről eddig ezt hittük

Hatástalannak tűnik a nátha elleni forró italporokban lévő egyik anyag a náthás orr tisztítására. Ráadásul egy másik összetevőnél a mellékhatásaival van gond.
2023. November 16.
orrát fújja kisfiú
Kép: Getty Images

Az amerikai gyógyszerfelügyelet hatástalannak nyilvánított egy olyan anyagot, amelyet a nátha elleni forró italporok tartalmaznak, írja a hvg.hu. Ebben a formában ugyanis nem alkalmas az orrdugulás elhárítására.

Ez az anyag a fenilefrin, amely italporban, illetve kombinált tablettában, tehát szájon át történő alkalmazás során hatástalan, orrcseppként ugyanakkor továbbra is megfelel. Megnyugodhatunk, ha fenilefrint tartalmú gyógyszert veszünk be, nem lesz semmi bajuk, csak az orrunk nem fog kitisztulni.

A másik anyag a pszeudoefedrin, amellyel az európai gyógyszerhatóság is foglalkozik, és ezzel már komolyabb gond van, mint a fenilefrinttel. A szakértők most attól tartanak, hogy a betegtájékoztató szerinti mellékhatások jóval erősebbek lehetnek, és akár a szív és az agy ereit és érinthetik, ritka esetben pedig életveszélyesek is lehetnek.