Baba

Milyen kortól és milyen orrspray-t/orrcseppet alkalmazhatunk kisgyermekeknél nátha esetén?

Mi segíthet a nátha egyik kellemetlen tünete, az orrdugulás enyhítésében?
2023. Január 11.
kigyerek orrot fúj
A nátha leggyakoribb tünete az orrdugulás, orrfolyás. (Kép forrása: Getty Images)

A nátha, vagy ahogy szintén gyakran nevezzük, megfázás egy vírusfertőzés okozta betegség. Hiába gondolhatnánk az elnevezés alapján, valójában nem a hideg okozza a megfázást (bár a hideg idő gyengítheti az ellenállóképességet, és ez kedvez a kórokozók terjedésének) – a nátháért különféle vírusok, többségében rhinovírusok felelősek.

A leggyakoribb tünet az orrdugulás

A nátha leggyakoribb tünetei az orrdugulás és az orrfolyás. Ezek akkor jelentkezhetnek, amikor a megnövekedett váladék mennyisége az orr belsejében található erek és az orrnyálkahártya megduzzadását okozza. A kezdetben még vizenyősebb orrváladék három napon belül besűrűsödik, és sárgás vagy zöldes színűvé válhat.

Az orrváladékkal kapcsolatban gyakori tévhit, hogy ha sárgás vagy zöldes a színe, azt biztosan valamilyen bakteriális fertőzés okozza, és mindenképpen szükséges antibiotikummal kezelni. Vírusos betegségeknél ugyancsak lehet ezt a tünetet tapasztalni.

A sárgás vagy zöldes színt az okozza, hogy a fertőzés miatt az immunrendszer fehérvérsejteket küld a területre. Ezek zöldes színű enzimet tartalmaznak, és a nagy számuk miatt képesek az orrváladékot is elszínezni. Továbbá az elszíneződés oka az is, hogy ilyenkor sűrűbb lesz a váladék.

A babáknál és a kisebb gyerekeknél orrszívót tudunk alkalmazni, hogy a felesleges orrváladékot eltávolíthassuk, a nagyobb gyerekeket pedig rendszeres orrfújásra kell biztatni. Ez azért különösen fontos, hogy csökkentsük az olyan szövődmények kockázatát, mint a középfül- vagy az arcüreggyulladás. A kisbabák esetében pedig a szoptatáshoz is biztosítani kell a megfelelő orrlégzést – a babák 6 hónapos korukig jellemzően elsősorban az orrukon át lélegeznek.

Az orr leszívása, illetve az orrfújás könnyítése érdekében, az orrdugulás megszüntetésére érdemes orrspray-t/orrcseppet használni. De milyen készítményeket alkalmazhatunk a gyerekeknél?

Hogyan válasszunk orrspray-t/orrcseppet a gyereknek?

Az orrspray-k és az orrcseppek között vannak természetes eredetű összetevőket és gyógyszeres hatóanyagot tartalmazó termékek. Vannak olyan készítmények, amelyeket már babakortól alkalmazhatunk, vannak, amelyeket kisgyerekkortól, míg bizonyos hatóanyagok csak idősebb gyerekeknél és felnőtteknél használhatók.

Éppen ezért fontos, hogy a vény nélkül kapható készítmények esetében is kérjük a gyermekorvos vagy a gyógyszerész segítségét. A kisgyereknél mindig csak a korosztályuknak megfelelő terméket használjuk! Az orrspray-t és az orrcseppet pedig mindig a betegtájékoztatóban leírt mennyiségben és módon alkalmazzuk, mindkét orrlyukban, és arra is figyeljünk, hogy ne használjuk tovább, mint ahogyan azt ajánlják.

Kisgyerekeknél érdemesebb lehet orrspray-t használni, aminek egyszerűbb lehet az orrüregbe juttatása. Továbbá az orrcsepp hamar a garatba csoroghat, lenyelve pedig felszívódhat, ami túladagoláshoz, mellékhatás jelentkezéséhez vezethet.

Az orrspray-k típusai

Az orrspray-k között találunk sóoldatosakat, érösszehúzó/nyálkahártya-lohasztó, úgynevezett dekongesztáns típusúakat és allergia esetén használhatókat.

A sóoldatos orrspray-k nem tartalmaznak gyógyszeres hatóanyagot, ezért kisbabáknál és kisgyerekeknél is használhatók, nátha esetén is. A leggyakrabban csupán sót és vizet tartalmaznak, de léteznek olyan készítmények, amelyekben más természetes összetevő is van. Segítenek fellazítani, oldani a beszáradt orrváladékot és nedvesen tartani az orrnyálkahártyát, a nyomelemtartalmuk miatt pedig segítik a regenerációt. A használatukkal megkönnyíthető az orrszívás, illetve az orrfújás. De érdemes lehet a nátha megelőzésében is alkalmazni, az orr nyálkahártyájának kiszáradása ellen.

A dekongesztáns orrspray-k között vannak vény nélküli és orvosi rendelvényre kiváltható készítmények is. Ezek azáltal segítik az orrdugulás megszüntetését, hogy szűkítik az orrüreg ereit, ami lelohasztja a duzzadt szöveteket. A veszélye ezeknek a készítményeknek az, hogy hosszú távon ismét orrdugulást okozhatnak, és könnyen függőséghez vezethet a használatuk. Éppen ezért csakis az orvos által javasolt, illetve a betegtájékoztatóban leírt mennyiségben és ideig szabad alkalmazni ezeket a készítményeket!

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (AAP) nem ajánlja a dekongesztáns hatású készítmények használatát 6 éves kor alatt, és vannak olyan dekongesztáns termékek, amelyeket csak 12 éves kor felett lehet alkalmazni.

Az allergia esetén használható orrspray-k a leggyakrabban orvosi rendelvényre válthatók ki, általában szteroidot vagy antihisztamint tartalmaznak. Allergológus segíthet abban, melyik az ideális készítmény.

Felhasznált források:

healthline.com
webmd.com
webmd.com