Baba

Egyszerű tippek, hogy kapjon az orrán levegőt a gyerek

„Ez nem lehet igaz! Már megint beteg a gyerek!” – hangzik el gyakran a szülők szájából. Ezen belül is a leggyakoribb probléma, amivel meg kell küzdeni: az orrdugulás.
2023. Január 03.
beteg kisgyerek
Mit lehet tenni, hogy szeleljen az orra? (Fotó: Getty Images)

Nagyjából 12-14 éves korban éri el a gyerekek immunrendszerének fejlettsége a felnőtt szintet. Addig egy rendkívül hosszú tanulási folyamaton megy keresztül, a legintenzívebb szakasz 1-3 éves kor közé esik. Az egymást érő betegségek által fejlődik a gyermek immunrendszere, így jobb, ha megbarátkozunk azzal a ténnyel, hogy bizony évente 8-10 alkalommal is ledöntheti a lábáról a megfázás a kisgyereket. Az életkorral persze fokozatosan csökken a betegségek száma, de 6 éves korig az évi 6 megfázás még átlagosnak mondható.

Ezért rossz, ha eldugul a gyerek orra

Amellett, hogy vacakabb napközben a komfortérzete, az orrdugulás az alvásban is akadályozza a gyermeket. A szaglás és az ízérzés is romlik, ami miatt étvágytalanságot tapasztalhatsz nála. Ha még 6 hónap alatti babáról van szó, akkor még nagyobb gondot jelent az eldugult orrjárat, hiszen ekkor még a kicsi „obligát orrlégző”, azaz csak az orrán vesz levegőt. Így minél kisebb egy baba, annál nagyobb jelentősége van az orr átjárhatóvá tételének!

A dugulást egyfelől a termelődő váladék okozza, ami náthánál, influenzánál, bakteriális eredetű légúti betegségnél jelentkezik leggyakrabban. Másfelől az orrnyálkahártya duzzanata, gyulladása szűkíti be az orrjáratot. De nemcsak az előbb említett okok miatt fontos, hogy kitisztítsuk az orrát, megakadályozhatjuk vele a szövődményeket is: egyebek között a fülkürthurutot, valamint a középfülgyulladást.

A gyerekeknél nagyobb eséllyel alakul ki fülgyulladás

Kevesen tudják, hogy a gyerekek anatómiai okokból hajlamosabbak a fülgyulladásra, mivel az orrgaratot és fület összekötő járat, az Eustach-kürt náluk rövidebb, mint a felnőtteknél. A pangó, nem eltávolított váladék így könnyen átjut a fülbe, különféle betegségeket okozva ezzel.

Mit tehetsz annak érdekében, hogy a gyerek kapjon rendesen levegőt? Hoztunk néhány tippet!

6 tipp, hogy szeleljen az orra

1. A folyadék a legfontosabb

Ha még teljesen anyatejes, szoptatott babáról van szó, akkor érdemes növelni a szoptatások számát, ha már nagyobb, akkor gondoskodj arról, hogy minél többet igyon! Egyrészt a fokozott váladékképződés, másrészt a szájlégzés, láz miatt növekszik a szervezet folyadékszükséglete.

2. A húsleves gyógyító ereje nem csak városi legenda

Ha már nagyobb, jó ötlet a betegség időszakában a szokásoshoz képest gyakrabban levessel kínálni. Így könnyebben hozzájut a folyadékhoz, s ha étvágytalan, keveset eszik, két legyet ütsz egy csapásra: végre valami táplálékot juttatsz a gyerekbe miközben hidratálod is! A levesek közül a legjobb a húsleves, erőleves!

3. Használj sóoldatot!

Léteznek sóoldatos orrspray-k és orröblítők, amelyek mellékhatás és a túladagolás veszélye nélkül segíthetnek az orr kidugításában, a váladék fellazításában. A kutatások szerint a sóoldat nemcsak a gyógyulásban, hanem a megelőzésben is segít. Ha kilábalt a gyerek a betegségből, az őszi, téli időszakban megelőzés céljából is használható.

4. Szívd le az orrát

A gyerekek körülbelül 6 éves korukig nem tudják rendesen kifújni az orrukat, így a szakemberek azt javasolják, hogy addig az alapos tisztítás érdekében a bent maradt váladékot orrszívóval távolítsa el a szülő. A sóoldat alkalmazása után nagyobb szívóerejű (gépi vagy porszívóra csatlakoztatható) orrszívót használj úgy, hogy azt az orrlyukat, amelyet épp nem szívsz, befogod. A művelet közben végezz körkörös mozdulatot a szívófejjel – így sokkal hatékonyabb a tisztítás! Nyugodtan ismételd meg a sós víz – szívás – sós víz kört egészen addig, amíg nem szelel teljesen a gyerek orra.

5. Legyen megfelelő páratartalom!

Sokat segíthet az orrnyálkahártya megóvásában, az orr kidugításában, ha gondoskodsz a megfelelő páratartalomról. Gyerekeknél ez kicsivel magasabb is lehet, mint ami a felnőtteknek ajánlott: 40-70 százalék között legyen.

6. Változtass az alvási testhelyzeten!

Ha vízszintesbe kerül a gyerek éjszaka, akkor az orrmelléküregekből nehezebben távozik a váladék. Ha picit megemeled a felsőtestét párnával, hogy legyen egy kis lejtés a fej felől, és a légutak ne vízszintben legyenek, azzal sokat segíthetsz az orrdugulás megszüntetésében.  

Felnőttnek igen, gyereknek nem!

Korosztály szerint vannak 1 éves kor alatt, 1-6 éves kor között és 6 év felett használható orrspray-k, orrcseppek. Teljes biztonsággal alkalmazhatók már a legkisebbeknél is a fent említett sóoldatos orrspray-k, orröblítők.

Mi van még? Elterjedtnek tekinthetők az orrnyálkahártya-lohasztó szintetikus hatóanyagok, ám ezek használata csak napi 2-3 alkalommal és szigorúan maximum csak 5-7 napig javasolt. Ha ennél tovább alkalmazod, vagy túl nagy dózisban használod a gyereknél, az károsíthatja a nyálkahártyát.

Ha a gyógyszeres szekrényben keresel segítséget a gyógyuláshoz, mindenképp ellenőrizd a betegtájékoztatót, és célszerű gyermekorvossal egyeztetni, mielőtt jó szándékkal bevetsz valamit, ami végül nagyobb bajt csinál, mint amennyi hasznot hajt.

Tartsd be a tájékoztatón szereplő korhatárra vonatkozó figyelmeztetést, mivel a felnőtteknek készült orrnyálkahártya-lohasztó készítmények nagyobb dózisban tartalmaznak hatóanyagot, így ezek gyereknél alkalmazva komoly mellékhatásokat okozhatnak.

Az FDA javaslata szerint a kodeint vagy hidrokodont tartalmazó készítményeket egészen 18 éves korig mellőzni kell.

Forrás: