Kisgyerek

Sóoldat: hogy segíthet a gyógyulásban?

Főként asztmások és ekcémások szoktak látványos javulást tapasztalni egy tengerparton eltöltött vakáció után. Ódákat zengenek a sós víz, sós levegő és pára jótékony hatásáról.
2017. Január 24.

Sóoldat: hogy segíthet a gyógyulásban?

Asztmások és ekcémások mellett a különféle allergiában szenvedők, a pikkelysömörrel küzdők és a légúti huruttal küszködők is látványosan jobban érzik magukat tengerparti nyaralás után, ahol a sós víz, a sós páratartalom sokat segít a betegségeken.

Ha máskor nem, legkésőbb amikor gyermekünk náthás lesz és orrszívó-porszívót akarjuk bevetni, biztosan találkozunk a tengervizes sós gyógyvízzel, sóoldattal, tengervizes orrspray-vel, ha tartósan köhög is, akkor pedig a sószoba/sóbarlang javaslattal is.

Ami mindenképpen a sóoldatok mellett szól, hogy már csecsemőkortól alkalmazhatóak, nincs mellékhatásuk, nem gyógyszerek, éppen ezért tartósan is lehet alkalmazni ezeket. Különösen jó szolgálatot tesz az úgynevezett fiziológiás sóoldat: a száraz orrnyálkahártyát nedvesíti, segíti az orrváladék fellazítását és távozását. Ez a fiziológiás sóoldat 0,9 százalék sót tartalmaz és különösen nátha, orrfolyás és orrdugulás esetén ajánlatos használni. Sokkal hatékonyabbá és könnyebbé teszi az orrszívó-porszívózást, ahogy a tengervizes orrspray és a Salvus víz is.

Leginkább felnőttek körében egyre elterjedtebb (de továbbra is megosztó) az orrjáratok átöblítése, amely például a jógik körében pont úgy a napi rutin része, mint a fogmosás. Allergiásoknak ajánlott, de arra figyeljünk, hogy gyakorlott személytől tanuljuk meg a technikát, amelynek lényege igen egyszerű: a sós vizet az egyik orrnyílásunkon felszívjuk, majd a másikon kiengedjük.

A sós, párás levegő jótékony hatása régóta köztudott: immunerősítésre, légúti betegségekre, asztmára, allergiára, arcüreggyulladásra egyaránt javasolt. Akik nem közvetlenül valamely tenger mellett élnek, azoknak találták ki a sószobát, amely tulajdonképpen imitálja a tengerparti sós, párás levegőt. Már korántsem csak wellness szállodákban találkozhatunk vele, sok óvodában hoztak létre sószobát, de sószobában kialakított játszóházzal is találkozhatunk.

A fiziológiás sóoldatot használják még fertőtlenítésre, sebek tisztítására. Afták, herpesz, fogínygyulladás esetén gargalizálva, öblögetve segíti a gyulladást csökkenteni, miközben fertőtlenít is. Hasonlóan az arcbőrön is alkalmazható: sóoldattal megtisztíthatjuk a problémás pattanásos, aknés területet, sőt bőrradírként is hatékony.

Lábgomba, szemölcs esetén nagyon kellemes és igen hatékony a sós lábfürdő, nőgyógyászati problémák esetében pedig az ülőfürdő. Mivel Magyarországon több természetes sós termálvíz is megtalálható, ezért többféle fürdősó közül is választhatunk, amellyel otthon is sós fürdővizet készíthetünk magunknak (bár a finomítatlan tengeri só is megfelel a célra).

Kapcsolódó cikkeink: