Baba

Megfázás: mire figyeljünk, ha beteg a kicsi?

Az őszi, téli, hűvös, párás idő kedvez a megfázásnak, a gyerekközösségek - bölcsőde, óvoda - pedig a vírusok gyors terjedésének.
2015. Január 20.

A felnőttek sem viselik könnyen a nátha kellemetlen tüneteit, a kicsiket még inkább megviseli a köhögés, orrdugulás. Hogyan tehetjük könnyebbé ezt az időszakot? A legtöbb felnőtt évente 3-5 alkalommal, a kicsik akár 8-10-szer is elkaphatják a náthát egy esztendőben.

Mi is az a nátha, vagy megfázás, hogyan alakul ki és milyen tünetei vannak?

A nátha, orvosi nevén grippe a felső légutakat érintő vírusos fertőzés, mely orrfolyással, köhögéssel, torokfájással, hőemelkedéssel, levertséggel jár. A tünetek külön – külön, egymást követően, de akár egyszerre is jelentkezhetnek. Több mint kétszáz fajta, megfázást okozó vírus ismert, és a tünetek változatossága annak „köszönhető”, hogy egy nátha hátterében egyszerre akár több vírus is állhat.

Az 1-2 napos lappangási idő után először a torokkaparás jelzi a betegség kialakulását, majd megindul az egyre fokozódó orrfolyás. A betegség előrehaladásával az orrváladék besűrűsödik, ami kisebb gyerekek esetén még nehezebbé teszi az orr megtisztítását. Pedig ez elengedhetetlen, mert a pangó váladék miatt különféle szövődmények alakulhatnak ki.

Előzzük meg!

Az orrban maradó váladék a bakteriális felülfertőződés melegágya lehet. Gyerekeknél leggyakoribb szövődmény a középfülgyulladás, de a fertőzés a garatot és az alsó légutakat is érintheti. A pici gyerek nem tudja elmondani, mi fáj, de ha sokat sír, elhúzza a fájós fülét, vagy gyakran odakap, feltétlenül vigyük orvoshoz, hiszen ebben az esetben már antibiotikum adása is szükségessé válhat.

Az orrdugulás megszüntetése és az orrváladék eltávolítása tehát alapvető védekezési technika, melyre számtalan hatásos orrcsepp és orrspray áll rendelkezésre. Legyünk azonban körültekintőek ezek használatával, mert némelyikük tartós alkalmazása az orrnyálkahártya kiszáradáshoz vezethet. S bár még mindig sok szülő idegenkedik kissé az orrszívó porszívó használatától, egy teljesen veszélytelen tisztító eszközről van szó, amivel megszabadíthatjuk csemeténket a felesleges váladéktól.

A gyerekek két éves kor körül már nagyjából ki tudják fújni az orrukat, de általában ilyenkor még nem elég kitartóak és alaposak, így legalább 4-5 éves korig orrszívóval is segíteni kell a műveletet.

Ha nem akar enni

A megfázás bizony gyakran kihat gyermekünk étvágyára is. Ennek egyik oka a gyulladt torok miatt fájdalmassá vált nyelés lehet. Ám az egészen pici babáknál az okozhatja a problémát, hogy az orrdugulás miatt nem kapnak az orrukon levegőt. Így szoptatás előtt fontos, hogy megfelelően tisztítsuk, orrszívózzuk ki az orrukat.

Valószínűleg ez nem nagyon tetszik majd nekik, de mindenképpen megéri a fáradságot, hiszen így zavartalanul tudnak anyatejhez jutni. Nem kell félni ettől, hiszen nem ártunk, csakis használunk vele. A kitisztított orrlyukakba ajánlatos orrcseppet cseppenteni, hogy megnyugtassa a nyálkahártyát.

Nagyobb gyerekek is étvágytalanok lehetnek a betegség napjai alatt, ilyenkor ne erőltessük az evést. Célszerű egyszerre kisebb adagokkal próbálkozni, és akár 2-3 óránként kínálni nekik néhány falatot. Arra viszont ügyeljünk, hogy eleget igyanak: tea, limonádé, leszűrt leves, gyümölcslevek, esetleg a táplálóbb turmixok jöhetnek leginkább szóba. Kínáljunk többször gyümölcsöt is, mert ezek szervessav-tartalma serkenti az emésztőnedvek termelődését. Így talán nem kell sokat várni, hogy meghalljuk a gyógyulást jelző mondatot: Anya, éhes vagyok!

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

  • Mit kell tudni a náthavírusokról?
  • A nátha, megfázás lehetséges szövődményei
  • Néhány tuti tipp a nátha megelőzésére
  • Amikor az orrfújás még nem megy
  • A hallása rossz, vagy egyszerűen csak figyelmetlen?
  • Mit kell tudni a felső légúti fertőzésekről?
  • A megfázást is komolyan kell venni!