Kisgyerek

Füles kérdések, torokszorító gondok

A kisgyermekkor egyik leggyakoribb egészségi problémája a felső légúti megbetegedés, illetve a fülfájás, így nem csoda, hogy élénk érdeklődéssel várták felhasználóink dr. Balogh László fül-orr-gégész látogatását a babaszoba chatjén.
2004. Június 16.

Fülproblémák kisgyerekeknél

A fülpálcika veszélyes is lehet

Füles kérdések, torokszorító gondok

A chaten érdeklődő szülők egyik visszatérő kérdése a kisgyermek fülében “sárgálló” fülzsírra vonatkozott: milyen gyakran kell a gyermekek fülét tisztogatni, és hogyan tegyék. Sokan meg is lepődtek Balogh doktor figyelmeztetésén: a fület nem szabad fültisztító pálcikával tisztogatni, csak a fürdetésnél ujjal kimosni, amennyit elérnek.

A tisztogatás ugyanis azon túl, hogy sérülést okozhat, csak akadályozza a fülzsír természetes kiürülését, és azzal, hogy betömöríti az ott felhalmozódott fülzsírt, még el is dugíthatja a fület. Ha viszont annyira felgyűlt, hogy eldugulással fenyeget, vagy más jel arra mutat (kapkod a füléhez a gyerek, lázas, nyűgös), hogy fáj is a füle, akkor el kell vinni szakorvoshoz: a fül-orr-gégészeten szakszerűen kimossák, eltávolítják a felgyülemlett váladékot.

Az orrmandula megnagyobbodása sok kellemetlenséget okozhat

Az egyik anyuka arra panaszkodott, hogy a kicsi, mióta egyszer megfázott, csak megemelt fejjel tud aludni, nem kap az orrán át levegőt, akkor sem, ha tiszta az orrjárata. Egy másik kisgyermek horkol alvás közben, és sokszor nyitott szájjal alszik. Mindkét esetben indokolt a szakorvosi vizsgálat. Ezeket a tüneteket leggyakrabban a túl nagy orrmandula idézi elő, amelyet, ha ismételten panaszt okoz, egy éves kor után érdemes kivetetni.

Fontos tudnivaló, hogy még a hallászavarok hátterében is állhat az orrmandula megnagyobbodása, fel kell figyelni arra, ha például a gyerek nem reagál a suttogásra, túl hangosan beszél. A dobhártya behúzódása is lehet ugyanennek az elváltozásnak a következménye. Az orrmandula kivételét egy éves kor fölött elvégzik, de előfordul az is, hogy meg kell ismételni, mivel egy-két év után újra kinőhet. Az esetleges orrsövényferdülés műtéti kezelésével viszont a gyermekkor végét, a 14 -15 éves kort meg szokták várni, mivel addig javulhat magától is.

Szabadon lélegezni

Az orrjáratok akadálytalan átjárhatósága rendkívül fontos, ezért a hurutos tüneteket nem szabad elhanyagolni, nehogy arcüreggyulladás vagy egyéb szövődmény alakuljon ki belőle. Az orrcseppek sokat segítenek, de a használati utasítást be kell tartani: van olyan például, amelyet csak legfeljebb öt napig lehet alkalmazni, vagy pedig, makacs tüneteknél, érdemes néhány nap szünetet tartani. A szünet alatt fiziológiás sóoldat (forralt víz, decinként egy csipet sóval), sőt, pár csepp anyatej is lazíthatja az orrváladékot.

A nátha tüneti kezelésével enyhül a köhögés is, igaz, legtöbb esetben nem elkerülhető, a tisztulási folyamat része – válaszolta dr. Balogh László annak a kismamának, aki a nátha utáni köhögés elkerülhetőségéről érdeklődött. Sok anyuka ódzkodik a porszívó-orrszívó használatától, mert “megsajnálja” a kézzel-lábbal tiltakozó csöppséget.

A gyerekek valóban szívből utálják, de inkább csak az ijesztő hangja miatt, mert fájdalmat, kellemetlenséget nem okoz, annál több megkönnyebbülést, ha újra szabadon lélegezhetnek. “Kudarcot vallottunk a porszívó használatával, pár próbálkozás után már nem tudom őt legyűrni” – panaszkodott egy anyuka. “Hívjon segítséget, mi a kórházban hárman gyűrjük le.” – válaszolta együttérző humorral dr. Balogh László, aki nemcsak szakorvosként, hanem gyakorló apaként is tisztában van a helyes orrszívás fontosságával.

Előfordult súlyosabb probléma is a chaten felvetett kérdések között. Egy 27 hónapos kisfiú anyukája arról számolt be, hogy a kicsi három hete szárazon, fulladásszerűen köhög éjszaka, a szemei zöld váladékosak, és a háziorvostól kapott szem- és orrcsepp nem használt. – Ezek a tünetek az arcüreggyulladásra is jellemzőek – figyelmeztette Balogh doktor. Mindenképpen indokolt egy fül-orr-gégészeti kivizsgálás, ahol annak is utánanéznek, nincs-e a háttérben egy megnagyobbodott orrmandula. Az arcüreggyulladást pedig antibiotikum, orrcsepp, melegítés együttes alkalmazásával szokás kezelni.

Hallásvizsgálatra is szükség lehet

Többen kérdezték gyermekük hallásával kapcsolatban az orvost: mi a teendő, ha felmerül a hallászavar lehetősége. Mindenképpen szakorvoshoz kell fordulni: hallásvizsgálatot általában öt éves kortól végeznek, a fiatalabbaknál más módszert alkalmaznak. Ha a feltételezett hallászavarhoz más jelek is társulnak, például a túl késői beszédfejlődés, vagy egyéb fejlődési rendellenesség, akkor pedig valamelyik korai fejlesztő központba kell elvinni megmutatni a kicsit.

Kapcsolódó cikkeink nátha témában:

Nátha

Amikor az orrfújás még nem megy

9 gyógymód a fülfájásra

Forrás: HáziPatika.com