Baba

Ezért vedd komolyan a náthát a babánál

Az egyes légúti betegségek gyakorisága és lefolyása korhoz kötődő sajátosságokat mutat. Az élet első napjaiban előforduló súlyos légúti betegségek többnyire nem fertőzéses eredetűek.
2003. Május 21.

Kis csecsemőkorban az enyhe és egyébként nem jelentős náthával, orrváladékozással is azért kell foglalkozni, mert szopási, etetési nehézséget okozhat az eldugult orr, valamint nyugtalanná teheti a csecsemő alvását. Ezen a problémán orrcseppel könnyen segíthetünk. Az orrcsepp használatánál azonban mindig ki kell kérni az orvos vagy a gyógyszerész tanácsát, mert nagyon különböző típusú orrcseppek léteznek, valamint csak a gyermek korának megfelelő változatot adhatjuk. Orrcseppet egyfolytában ne alkalmazzunk egy hétnél hosszabb ideig, mert a tartós használat kiszáríthatja a gyermek nyálkahártyáját, és krónikus problémát okozhat.

Csecsemőkorban a közönséges légúti fertőzések által okozott nátha szövődményeként gyakran jelentkezik középfülgyulladás, ezért is kell az orrfolyás kezelését időben megkezdeni.

A nátha kialakulásában alkati tényezők is szerepet játszhatnak. Vannak olyan csecsemők és kisdedek, akiknél feltűnően gyakran ismétlődnek hurutos, náthás betegségek. Az állandó orrfolyást gyakran a nagy orrmandula okozza, és ettől származnak a felső légúti hurutos betegségek. Gégész szakorvos véleményének kikérése után az orrmandula kivétele megoldhatja a problémát. Ez a műtét már csecsemőkorban is elvégezhető.

A nátha a legkisebbeket sem kíméli

Általánosságban elmondhatjuk (ez vonatkozik kis csecsemőkortól egészen a nagyobb gyerekekre), hogy az orrfolyás, nátha, felső légúti hurut gyakoriságának csúcspontja a téli és tavaszi évszakokra esik, ezért a közhiedelem keletkezésük okát “meghűlés”-ben keresi. A meghűlésnek ugyan van hajlamosító szerepe, de kétségtelen, hogy többnyire fertőző betegségekről van szó. A kórokozók lehetnek mind vírusok, mind baktériumok.

Kapcsolódó cikkek nátha témában:

Forrás: Madarász Utcai Gyermekkórház és Babaszoba.hu