Baba

A náthás újszülött

Tapasztalatom szerint egyre gyakoribb, hogy érett, jó súllyal született újszülött már a kórházból náthásan érkezik haza. Főként az elsőgyerekes, fiatal kismamáknál okoz ez nagy izgalmat.
2013. Szeptember 30.

Nem elsősorban az orrfolyás jelenti a problémát, hanem az orrdugulás. Ez ugyanis az újszülött szopását jelentősen akadályozza. Valószínű, hogy nem minden fiatal anya tudja, hogy a pici csecsemő kizárólag az orrán tud levegőt venni. Szopás közben az a legfontosabb, hogy az orrjáratok a levegőnek átjárhatók legyenek, szabadon működjenek. Ebből nyilvánvalóan következik, hogy a náthás gyermeknek, bármilyen éhes is, nem jelent örömet az evés. Rövid ideig és keveset szopik, súlya emiatt keveset gyarapszik.

Látható jel nélkül

Annak érzékeltetésére, hogy megértsük az újszülött szabad orrlégzésének jelentőségét, szólnom kell egy nagyon ritkán előforduló kórképről. Ez a koanális atrézia, azaz a veleszületett hátsóorrüreg-elzáródás. Külső, látható jel nélkül az orrjáratok belső, hátsó részén, az orrsövény egyik vagy mindkét oldalán hártyás vagy akár becsontosodott elzáródás alakul ki. A féloldali elzáródás nem jelent életveszélyt, de ha ez mind a két oldalon kialakult, az életet veszélyezteti. A gyermek magzatvíz-félrenyelés nélkül nem kap levegőt, bőrszíne kékes-szürkés lesz.

Az orrba vezetett szonda segítségével a másodpercek tört része alatt kiderül az ok, és a fulladásveszély elhárítható. Erre minden szülészeti osztály fel van készülve.

Maszkban

A kórházból náthásan hazatérő pici orrváladékában gyakran találhatók baktériumok. Lehetséges, hogy a szülőcsatornából kerülnek oda, de higiénés szabályok alkalmazása során is előfordulhat hiba.

A mell és a kéz tisztán tartására szoptatáskor fokozottan ügyelni kell. A náthás kismama használjon a baba közelében maszkot. A családtagok is tartsák be a legalapvetőbb higiénés szabályokat a baba körül. A náthás nagytestvér még a pici kezét se puszilgassa, mert oda is rátelepednek a bacilusok.

Nagyobb gyermekek orrváladékának leszívásánál – úgy tapasztalom – a szülők az utóbbi időben egyre gyakorlottabbak, bátrabbak. De tudniuk kell, a folyamatosan termelődő váladékoktól az újszülöttet még fontosabb megszabadítani, mint nagyobb testvérét – a táplálkozás miatt.

Sokan panaszolják, hogy a váladék leszívása után az orrdugulás enyhül, de nem szűnik meg. Ennek oka az orrüreget bélelő nyálkahártya gyulladásos, vizenyős duzzanata. Megszüntetésére a leszívás után a nyálkahártyát lelohasztó, működését serkentő gyógyszerkészítményt célszerű az orrüregbe juttatni.

Előtte vagy utána?

Az orrüreg belsejében nagyon apró, csak mikroszkóppal látható szőröcskék vannak, úgynevezett csillószőrök, melyek az orrüreg hátsó része felé hajtják a bejutott szennyeződéseket, mikrobákat. Élettani sóval nedvesített közegben ezek a szőröcskék jobban működnek. Ezért is javasolják sokan az élettani só orrba spriccelését a nátha tüneteinek enyhítésére.

A náthás újszülött

Fontos kérdés, hogy mikor adjunk orrcseppet a gyermeknek: az orrváladék leszívása előtt vagy után?

Az orrváladék leszívása után bevitt orrcsepp közvetlenül kapcsolatba kerül az orrnyálkahártyával, csökkenti a duzzanatot, segíti az öntisztuló folyamat működését. Az orr körül elhelyezkedő, már újszülött korban is létező apró üregrendszer szellőzését is lehetővé teszi. Az orrváladékra becseppentett gyógyszer nem tud kapcsolatba kerülni a nyálkahártyával, mert a váladék filmszerű réteg formájában elzárja attól, ezért a hatása sem tud érvényesülni.

Az orrváladék eltávolítása újszülöttkorban

Ugyanúgy történik, mint a nagyobb gyermeknél, nyilván nagyobb óvatossággal. Sokan félnek a porszívós orrszívók szíváserejétől, drasztikusnak vélik, ezért nem merik használni. Pedig több évtizedes gyermek fül-orr-gégészeti klinikai tapasztalatom alapján állíthatom, nincs más mód.

A fertőzött váladékban lévő kórokozók eltávolítása naponta többször megismételve a leghatékonyabb lehetőség. Nincs mellékhatása, nem jár semmiféle kockázattal. Fontos, hogy a szívás ereje ne haladja meg az 1000 wattot. A szívást legjobb a gyermeket ölbe fogva, mintegy ülő helyzetben, az egyik orrnyílást szabadon hagyva végezni.

Természetesen a biztonságos elvégzéséhez mindig két ember szükséges. A porszívós orrszívók között már létezik kimondottan pici csecsemőknek készített változat is. Ez jól illeszkedik a baba orrához, és könnyen tisztán tartható.

Az orrtoilette elvégzése nemcsak este, a fürdetéskor fontos, hanem az étkezések előtt minden alkalommal. Így a csecsemő táplálása, fejlődése zavartalan lesz, és a nátha is hamarabb elmúlik.

Az anyatejes táplálás nagy segítség a betegség leküzdésében, hiszen a természetes ellenálló képesség kialakulásához szinte nélkülözhetetlen. A nátha elhúzódása, a szövődmények kialakulása ilyen egyszerű, házilagos módon megelőzhető.

Ezek is érdekelhetnek:

  • Amit a nátháról tudni kell
  • Füles kérdések, torokszorító gondok
  • Amikor az orrfújás még nem megy
  • IX.évf./3.sz.

    Forrás: Anyák Lapja