Baba

Mi van az anyatejben?

Mindenféle jó, amire a babának szüksége van - ezt eddig is tudtad. Ideje, hogy megismerd a részleteket.
2014. Augusztus 25.

Bár táblázatos formában megtalálod, mennyi zsír, fehérje, tejcukor és milyen ásványi anyagok vannak az anyatejben, ezek az összetevők a szoptatás hónapjai alatt egy napon, de még egy szoptatáson belül is különböző mennyiségben és arányban vannak jelen. Az anyatej összetétele nem állandó, hanem mindig a baba életkorának és szükségleteinek megfelelően alakul.

A benne lévő tápanyagok mennyiségén kívül lényeges, hogy olyan formában vannak az anyatejben, amit a csecsemő emésztőrendszere fel tud dolgozni. Vastartalma például a tehéntejhez hasonlóan alacsony, ám az anyatejből ennek ötven százaléka hasznosul, míg a tehéntejből csak tíz százalék szívódik fel.

Legmagasabb a tejcukortartalma, ez többek között a rendkívül gyors agyfejlődéshez szükséges. Zsírtartalmának jelentős része jól hasznosuló hosszú szénláncú, többszörösen telítetlen zsírsavakból tevődik össze, ami szintén az agy érésében játszik fontos szerepet. A fehérjék közül főként savófehérjéket tartalmaz, amelyek könnyen emészthetők.

Az immunanyagok, antioxidánsok, aminosavak, ásványi anyagok, vitaminok mellett az anyatejben megjelennek azok az ellenanyagok, amelyeket az anyai szervezet termel betegség esetén, így a baba egy esetleges fertőzés esetén a védelmet is megkapja a kórokozók ellen.

Az immunrendszert megalapozó cseppek

A szülés utáni első napokban termelődő sűrű kolosztrum mindig éppen csak annyi, amennyi belefér az újszülött gyomrába. Ez a kis mennyiség tápanyagokban gazdag, tömény életerő: a későbbi anyatejnél magasabb a zsírban oldódó vitamin-, fehérje- és ásványianyag-tartalma. A benne lévő koleszterin, a sárga színét adó béta-karotin, az enzimek és immunglobulinok pedig fontos szerepet játszanak a bélnyálkahártya természetes flórájának kialakulásában, támogatják az immunrendszer kiépülését, és addig is védelmet biztosítanak a kórokozókkal szemben.Enyhén hashajtó hatású, ez segíti a magzatszurok ürülését, s így a sárgaság megszűnését. Ha vizet, cukros vizet, tápszert kap az újszülött, a kolosztrumnál értéktelenebb “táplálék” tölti ki pici gyomrát, nem adunk, hanem elveszünk tőle valamit.

Mi van az anyatejben?

Vizes?

A kolosztrumhoz vagy a két héttel a szülés után termelődő anyatejhez képest vizesebbnek hat a későbbi hónapok anyateje. Nagyobb mennyiségben termelődik, és egyik fő alkotóeleme, nyolcvanhét százaléka valóban víz, így a baba folyadékszükségletét is teljes mértékben fedezi. Ezzel együtt nem “ürült ki” belőle a tápanyag, az összetevők aránya éppen megfelelő a nagyobb mennyiségű, híg tejben is.Amikor mellre teszed a babát, először vizesebb, laktózban gazdag tej ürül, néhány perc szopás után zsírosabb termelődik, egy szopáson belül akár négyszeresére is emelkedhet a zsírtartalom. Ha elég sokáig szopik a baba egy mellből, hozzájut minden összetevőhöz, tehát ne tedd át túlzottan hamar a másik mellre, amikor már nem jön annyira könnyen az elsőből, mert így értékes zsírokat, zsírban oldódó vitaminokat nem kapna meg a pici.Egy napon belül is változik a tej zsírtartalma: délelőtt vizesebb, délután zsírosabb. Ebből annyit tapasztalsz, hogy estére kevesebb a tejed. Valójában napközben volt több, vizesebb, estefelé kevesebb, ám zsírdúsabb termelődik. A “hiányzó mennyiség” miatt este adott kiegészítő tápszertől nem biztos, hogy átalussza az éjszakát, ilyenkor inkább tedd gyakrabban mellre, így értékes, zsírosabb tejhez jut az éjszaka előtt.

Erős?

Ezt szokták mondani, ha a kisbaba arcán, fején, ritkábban a törzsén úgynevezett tejkiütés jelenik meg. Tápszeres babáknál is előfordul, ha tehéntejalapú tápszert kap a baba! Az anyatejben megjelennek az anya által elfogyasztott élelmiszerek antigénjei, így ismerkedik a baba a fajidegen fehérjékkel – többek között ez is a szoptatás egyik előnye.Az allergia megelőzésének érdekében a legújabb kutatások szerint érdemes egy-egy újabb fehérjét, például glutént bevezetni az anyatejes táplálás mellett. Az anyatejben számos olyan fehérje van, amely elősegíti, hogy a baba immunrendszere befogadja a bevitt tápanyagokat.Előfordulhat azonban, különösen ha a családtagok között van allergiás megbetegedés (asztma, szénanátha, ekcéma), hogy a kisbaba szervezete az anyatejen keresztül kapott idegen táplálékfehérjéket mégsem tolerálja. Gyakran az anya által fogyasztott tehéntej fehérjéje, ritkábban más ismert, allergiát kiváltó étel (szója, tojás, citrusfélék, hal, stb.) okoz az arra érzékeny babánál kiütést, akár véres székletet. Ha kihagyod az étrendedből a gyanús allergiaforrást, és a pici bőrtünetei enyhültek, az anyatejes táplálás összes előnyét élvezheti a kisbabád. Az allergiára örökletesen hajlamos babáknak ez különösen fontos.

Káposztát ettél?

Nem biztos, de előfordulhat, hogy attól fáj a baba hasa, amit te ettél. Ha minden zöldséget, gyümölcsöt törölsz az étlapodról, sok olyan vitaminforrást is elhagysz, amire szükséged lenne, és nem derül ki, zavarja-e valamelyik a babát. Inkább étkezz egészségesen, és figyeld meg, milyen tüneteket okoz egy-egy ételféleség a babánál, így lehet, hogy csak egy-két ételt kell mellőznöd.A rendszeres hasfájás hátterében gyakran az áll, hogy a kisbaba nehezen emészti az anyatejben található laktózt, mert a tejcukor (laktóz) mennyiségéhez képest még kevés a bélrendszerében a tejcukorbontó enzim. Az emésztetlen laktóz a vastagbélbe jutva vizet vesz fel, és a baktériumok gázképződés mellett bontani kezdik. A puffadás mellett a kirobbanó zöldes széklet is erről árulkodik. Kevesebb laktózhoz jut a baba, ha a szoptatás előtt lefejsz körülbelül húsz milliliternyi tejet, és csak ezután teszed mellre, hogy a zsírosabb, kevesebb laktózt tartalmazó tejet igya.

Káros anyagok?

Az anyatej mint “élő anyag” aszerint is változik, hogy szervezeted éppen miből gazdálkodik. Az általad elfogyasztott enni- és innivalók, esetleg gyógyszerek, de még a belélegzett anyagok, például a dohányfüstből, festékek oldószeres kipárolgásából vagy a szennyezett levegőből származó anyagok is eljutnak a véráram útján tested minden sejtjéig, így a tejtermelő mirigyekig is. A szervezet többszörös szűrő- és védőrendszere révén mégis az anyatej a környezetszennyezéstől leginkább védett táplálék, különösen akkor, ha gondot fordítasz arra, hogy minél kevesebb vegyszerrel kerülj érintkezésbe.Gyors fogyókúrát, méregtelenítő kúrát ne a szoptatás időszakára tervezz, mert a ledolgozott hájból felszabadulnak a benne raktározott méreganyagok, és a véráram útján nemcsak kiválasztódnak, hanem az anyatejen keresztül is ürülnek.Kapcsolódó cikkeink anyatej témában:

Forrás: Kismama magazin